Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Propolis Zararları

Propolis Zararları

Propolis zararları, bilindik bir zararı olmayan propolisin antifungusid, antiseptik ve antibiyotik özelliği vardır. Bu nedenlerden dolayı da solunum sistemi, diş hastalıkları ve çeşitli hastalıkların tedavisinde ek ürün olarak kullanılabilir. Arıların yaptığı propolis doğal bir maddedir ve insan sağlığına çok faydası vardır. Oldukça güçlü bir antioksidan olduğu için kişilerin kullanırken dikkatli olmaları önerilir. İçerisinde birçok mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Antiromatizmal etkiye sahip olan propolis adeta kişilere sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor.

Propolis önceki zamanlarda özellikle Mısır halkı tarafından çok kullanılmaktaydı. Mısırlılar propolisi ısının üzerinde eritip mumya yapma işleminde kullanırlardı. Ancak şimdiki zamanda propolis çeşitli hastalıklardan kurtulmak ve şifa bulmak için tercih ediliyor.

Propolis Zararları Nelerdir?

  • Bal gibi arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişilerin propolis tüketmeleri sağlık açısından sakıncalı olabilir.
  • 2 yaşının altında olan çocuk ve bebekler için propolis önerilmemektedir.
  • Hassas vücut tipine sahip olan kişiler için ideal olamayabilir. Propolis kullanmanız halinde ellerde ve vücutta kızarıklıklar, kaşıntı ve deri döküntüleri görülür ise kişinin zaman bırakmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi önerilir. Görülen bu durum alerji belirtisi olabilir.
  • Astım rahatsızlığı olan kişiler propolis kullanmadan önce doktorlarına danışmalarında fayda olacaktır.
  • Kimyasal ilaç kullanan kişilerde propolis kötü etkilere nende olabilir. Propolis kullanmadan önce Uzman tavsiyesi gerekebilir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımından kaçınmak gerekebilir.
  • Alkol ile propolis kullanan kişilerde mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar görülebilir.

Propolis Faydaları Nelerdir?

  • Kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirip destek verir.
  • Vücutta oluşmuş bazı izlerin giderilmesinde ve deri hastalarının iyileştirilmesinde tercih edilir.
  • LDL Kolesterolünü dengeler ve karaciğer büyümesinin de önüne geçer.
  • Herpes virüsü tehlikesine karşı kişileri koruma görevi üstlenir.
  • Düzenli olarak propolis tüketimi kişilerde enerji yoksunluğunu giderir ve gün boyu enerjik kalmalarını sağlar.
  • Bayanların korkulu rüyası olan meme kanserine kanseri hastalığına karşı bayanları korur.
  • Antioksidatif bakımından çok yüksek bir etkiye sahiptir.
  • Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim sıkıntısına iyi gelir.
  • Vücut için faydalı olan bakterilerin çoğalmasında fayda sağlar ve zararlı bakterilerin de azalmasın da fayda gösterir.
  • İltihap sökücü özelliği vardır ve aynı zamanda mikrop kırıcıdır.
  • Akne ve uçuk gibi cilt sorunlarında harici olarak kullanılabilir.
  • Farenjit, larenjit ve bademcik sorununa karşı iyileştirici özelliği vardır.
  • Ağız hastalıkları ve mukozaya karşı koruyucu etkenlere sahiptir. Özellikle gargara yapılması halinde ağızda olan yaraların iyileşmesini hızlandıracaktır.
  • Diş eti sağlığı için oldukça faydalıdır ve diş etlerinde görülen tahrişi ortadan kaldırır. Diş eti iltihabı ve periodontal hastalıklar için propolis çok faydalı olmaktadır.
  • Bağırsak da bulunan ve kansere nende olacak virüslerin yok olmasında fayda sağlar.
  • Kas gevşetici özelliği vardır ve iltihaplı hastalıkların iyileşmesinde fayda sağlar.
  • Mantar gibi deri hastalıklarının giderilmesinde faydası vardır ve yanık, ülser gibi sıkıntıları da kısa sürede iyileştirecektir.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

ham propolis yutulurmu?

Ham propolis yutmak sakıncalıdır. Propolis kovandan alındığı gibi kullanılmamalıdır. Çünkü arılar bunu ağaçlardan ve bitkilerden topladığı reçinemsi maddelerle hazırlıyor. Eğer yeteri kadar malzeme bulamazlarsa propolisi etraftan topladıkları boya, asfalt gibi maddelerle harmanlayabiliyorlar. Bu yüzden ham propolis kullanılmamalıdır. Önce propolis için çeşitli kimyasal analizler yapılarak içeriği belirlenmelidir. Daha sonra işlenerek sağlık için kullanıma uygun şekilde hazırlanmalıdır. Kovandan alınan propolisin alkolde eritilmesiyle hazırlanan sıvı halde kullanılması da sakıncalıdır. Gerçek propolis kullanmak bu arı ürününün bütün faydalarından yararlanmanızı sağlar. Laboratuvar ortamında propolisi vücudumuzun faydalanabileceği hale getirmek gerekir. Bu damla şeklinde olabilir ya da ballı ve arı sütlü karışım halinde olabilir. Propolisin saflaştırılması içinde etil alkol kullanılmamış olmalıdır. Ne yazık ki piyasada satılan ürünler talebi karşılamak için bu şekilde bir gün içinde hazırlanıyor. Normalde propolisin kullanıma hazır hale gelmesi 20-30 günü bulur. Ancak ticari rant kaygısı nedeniyle propolisi hak ettiği gibi tüketemiyoruz. Bu yüzden bilmediğiniz yerlerde satılan ham propolis veya karışım halindeki propolisi almamalısınız.

emziren anneler propolis kullanabilirmi?

Hamileler gibi emziren annelerinde propolis kullanmasını uzmanlar önermemektedir. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Diğer arı ürünlerinde olduğu gibi propolis içeriğinde de duyarlaştırıcı bazı maddeler vardır. Bu yüzden propolis emziren annelerde dolayısıyla bebekte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca propolis içeriğinin bal, polen gibi arı ürünlerinde olduğu gibi içeriği, içerdiği maddelerin oranı her zaman standart değildir. Bu yüzden propolisin emzirme döneminde nasıl bir etki yapacağı hiç belli olmaz. Çok faydalı bir ürün olmasına rağmen, propolis emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

hamilelikte propolis kullanılır mı?

Propolis fazla oranda antioksidan ve antimikrobiyal etkileri olan bir arı ürünüdür. Hamilelikte propolis gibi arı ürünlerinin kullanımı güvenli bulunmamaktadır. Bu yüzden gebe kadınların bunları kullanmamasında yarar vardır. Bunun başlıca nedeni arı ürünlerinin hamilelikte güvenilirliğine dair yeterli bilimsel çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Ayrıca propolis gibi besinlerin içeriği her zaman aynı olmaz. Bunların içerdiği besin maddeleri tabiatın sunduklarına göre değişebilir. Bu da hamilelikte propolis kullanmamanız için yeterli bir sebeptir. Bebeğin sağlıklı gelişim için diyetinizde olan besinler için doktorunuza danışmalısınız.

propolis alerjisi?

Propolis bir arı ürünüdür. Arıların bitkilerden topladığı içeriklerle hazırlanan reçinemsi yapıda olan yapışkan bir maddedir. Propolis normalde alerji sorunu olanlara iyi gelen bir üründür. Mevsimsel alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Ancak bazı kişilerde propolis alerjisi olabilir. Bu kişilerin arı ürünlerine karşı alerjisi varsa propolise karşı da alerjik reaksiyon gösterebilirler. Yani bala alerjisi olan kişinin aynı tepsiyi propolise gösterme olasılığı yüksektir. Özellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı, mide bulantısı gibi alerjik etkiler ortaya çıkarsa hemen propolis kullanımı bırakılmalıdır. Ayrıca propolis kullanırken alkol tüketen kişilerde de alerjik etki ortaya çıkabilir. Bu etki kişilerin kullandıkları ilaçlara karşı bir tepki olarak ta görülebilir. Bu nedenle propolis kullanmak isteyenler önce doktoruna danışmalıdır. Aynı şekilde hamilelerin ve emziren kadınların propolis kullanımında da doktoruna danışması gerekir. Çünkü bu dönemlerde propolis kullanımını güvenli olduğuna dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Vücut propolise karşı alerjik bir tepki gösterebilir. Bu anne ve bebek sağlığı açısından riskli olabilir.

propolis çoçuklara verilir mi?

Propolis denilen arı ürünü arıların bitkilerin saplarından, dal ve tomurcuklarından toplayarak yaptığı reçinemsi bir maddedir. İçeriği antibakteriyel ve antioksidanlardan zengindir. Antioksidan etkisi narla kıyaslanırsa yaklaşık 80 kat daha fazladır. Günümüzde yararlı etkileri nedeniyle propolis kullanımı oldukça artmıştır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, antibiyotiklerin yaptığı etkinin kat kat fazlasını yapması, kanserden koruması, hücre gelişimine yardımcı olması gibi etkileri çok önemlidir. Bu nedenle çocukları için propolis kullanmak isteyen ailelerin bunu çocuklarına verip veremeyeceği konusunda tereddütleri vardır. Bu kadar talep gören propolisin üretimi için çeşitli yöntemler kullanıldığını belirtelim. Bugün piyasada satılan ürünlerin çoğunluğu yukarıda saydığımız faydaları sağlamıyor. Çünkü üretim aşamasında propolis saflaştırılırken etil alkol kullanılmaktadır. Ülkemizde satılan propolislerin çoğunluğu da yurt dışından geliyor. Bunların üretim metotları propolisin faydalarını da ortadan kaldıracak türden. Aslında çocuklarınıza doktora danışarak propolis verebilirsiniz. Özellikle ballı arı sütlü karışımı ve sıvı halde olanı kullanabilirsiniz. Ancak doğru yöntemle üretilmiş gerçek propolis bulmanız gerekir. Diğerlerini çocuklarınıza vermeniz faydadan ziyade zarar da verebilir.

propolis karaciğere zararları?

Propolisin karaciğere bilinen bir zararı yoktur. Aksine karaciğer için oldukça faydalıdır. Propolisin içeriğindeki gilisirizin denilen madde karaciğeri korumaya alır. Bu nedenle karaciğer hastalığı olan ve bu riski taşıyan kişilere propolis kullanımı önerilmektedir. Özellikle düzenli ilaç kullananlarda karaciğer toksisitesini azaltır. Ayrıca ALT, AST gibi karaciğer enzimlerinin çalışmasını sağlar. Karaciğerdeki doku hasarını tamir eder. Karaciğerdeki gamma globulinleri ve proteini arttırarak karaciğeri korumaya alır. Uzmanlar karaciğer yağlanması sorunu olanlara düzenli olarak her gün bir çay kaşığı propolis tüketimi önermektedir.

propolis kimler kullanamaz?

Propolis çok eski yıllardan beri birçok faydasından yararlanılan bir üründür. Özellikle enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yaygın şekilde kullanılan ve bu alanlarda etkisi ispatlanmış olan propolis polen ve bal gibi ürünlere karşı alerjisi olan kişiler haricinde herkes tarafından kullanılabilen bir üründür. Beraberinde gebelik döneminde, emzirme döneminde ve 1 yaş altı çocuklarda kullanımı önerilmeyen bir üründür.
Son Güncelleme : 21.01.2024 08:12:44
Propolis Zararları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Propolis Zararları Yorumları
şifre

4 Yorum Yapılmış "Propolis Zararları"
Kemoterapi görmekteyim,kullanabilirmiyim?(over CA)
Esma Turan . 28.05.2018
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Propolis çok güçlü doğal bir antibiyotik olduğu için, antibiyotik bilinci ile kullanılması gerekir. Gereğinden fazla ve bilinçsiz bir şekilde uzun süreli kullanılması halinde, vücudun savunma sisteminde tembelliği sebep olmaktadır. Diş iltihabı ve boğaz iltihabı için bazen bir defalık kullanım yeterli olmaktadır. Sinüs iltihabı için üç - beş gün, kanser hastaları için aylarca süren kullanım gerekmektedir. Propolis ten ideal bir fayda elde etmek için; Saf arı sütü ile birlikte kullanılması icap eder.
Vahdet Alacacı - 0535 796 52 19 . 03.07.2019 17:38:53
CEVAP YAZ
Propolis çiğnedikten sonra miğren krizi yaşadım o mu tetikledi yoksa denk mi geldi tekrar kullanmaya korkuyorum.
Fatma Üzüm . 16.10.2017
CEVAP YAZ
Tansiyon ilacı aspirin varis mide asidi giderici ilaç alıyorum. Propolisin kullanabilirmiyim .Teşekkürler.
Ragibe Elersu . 27.04.2019 17:06:02
CEVAP YAZ
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları
Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve...
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Potasyum Sorbat Zararları, hakkında bunun bir koruyucu katkı maddesi olması bakımından tereddütler vardır. Bu katkı maddesi E202 koduyla gıdalarda koruma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Organik asitlerin içinde gıdalarda kullanılan tek katkı maddesi ...
Nescafenin Zararları
Nescafenin Zararları
Nescafe'nin Zararları, bu kahve çeşidi herkes tarafından sevilen ve sıkça tüketilen bir içecek çeşididir. Aslında Nescafe'nin dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sorunların geçici olarak ortadan kaldırılmasını sağladığı doğrudur ama bir o kadarda za...
Ters İlişki Zararları
Ters İlişki Zararları
Ters ilişki zararları sebebi ile bayanların çok rahatsız oldukları bir ilişki türü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle makat dediğimiz deliğin cinsel ilişki için gerekli olan yapı ve özelliklere sahip olmaması sebebi ile buradan gerçekleşen ilişkinin...
Epimedium Zararları
Epimedium Zararları
Epimedium Nedir; Epimedium, kadıntuzluğugiller familyasından olup, Uzakdoğu kökenli çok yıllık bir bitkidir. Cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bir bitkilerin ortak adıdır. Epimedium, diğer bir adı Azgın teke otu veya Keşişkülahı o...
Fondotenin Zararları
Fondotenin Zararları
Fondötenin zararları, günümüzde pek çok bayan güzel görünmek için fondöten gibi çeşitli makyaj malzemelerinden faydalanmaktadır. Makyaj malzemeleri doğru kullanıldığı zaman cilde hiç zararı olmamaktadır. Tabi kullanılacak olan malzemenin kalitesi ve ...
Susamın Zararları
Susamın Zararları
Susamın zararları, susam A, E ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde başta bakır olmak üzere pek çok mineraller barındırmaktadır. İçeriği zengin olan susam şeker hastalığından kansızlığa pek çok hastalığın tedavisinde alternati...
Kükürtün Zararları
Kükürtün Zararları
Kükürt Zararları; Genel olarak birçok sanayi kollarında kükürt kullanılmaktadır. Bunların başında el katı sabunları ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Nitekim kükürt farklı çeşitlerde sıvı, katı ve toz şeklinde kullanılmaktadır. Kuru meyvelerin bo...
Power Plate Zararları
Power Plate Zararları
Power plate zararları, Rus bilim adamları tarafından geliştirilen power plate yöntemi ile kişilerin daha sağlıklı ve zinde olması hedefleniyor. Ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bu yöntem ile pek çok sağlık sıkıntısı giderilebilir. Kişinin spor ha...
Tinerin Zararları
Tinerin Zararları
Tinerin zararları özellikle gençler arasında yeterince bilinmediğinden dolayı çevremizde tiner çeken çocukları görebilmek de mümkün olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan iç çatışmalar sebebi ile böyle durumların ortaya çıkması ileride gen...
Balinin Zararları
Balinin Zararları
Bali'nin Zararları, Bali tolüen denen bir kimyasal madde içermektedir. Tolüen oldukça toksik bir maddedir. Bu madde vücuda oldukça büyük zararlar vermektedir. Bali genellikle bir poşete boşaltılarak buharının solunmasıyla kullanılır.Bali ve benzeri u...
Pirincin Zararları
Pirincin Zararları
Pirincin zararları dediğimiz zaman az miktarlarda tüketilen pirincin zararlı olmadığını bilmek gerekiyor. Aşırı miktarda ve sıklıkla tüketilen pirincin diyabet riskini artırdığını ve daha pek çok hastalığa neden olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikl...

 

Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Fondotenin Zararları
Susamın Zararları
Kükürtün Zararları
Power Plate Zararları
Tinerin Zararları
Balinin Zararları
Pirincin Zararları
Asetonun Zararları
Buzdolabının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Bulgurun Zararları
Rutubetin Zararları
Kerevizin Zararları
Hayıt Tohumu Zararları
Yoğurdun Zararları
Çamaşır Sodasının Zararları
Bıldırcın Yumurtasının Zararları
Pasif Jimnastik Zararları
Bakterilerin Zararları
Bazların Zararları
Cipsin Zararları
Çileğin Zararları
Keçi Sütünün Zararları
Bcaa Zararları
Ağdanın Zararları
Popüler İçerik
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları
Asetonun Zararları, Aseton bir çok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan,uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin t...
Buzdolabının Zararları
Buzdolabının Zararları
Buz Dolabının Zararları, Günümüzde üretilen Buz dolapları, aynı soğutucu maddeyi, birkaç kez kullanmaya imkan sağlayan bir çeşit tazeleme döngüsü ile ...
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle İletişim Araçlarının Zararları
Kitle iletişim araçlarının zararları, Hayatımızda ilk olarak yer verdiğimiz unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim araçlarının içinde bulunan kitl...
Bulgurun Zararları
Bulgurun Zararları
Bulgurun zararları, besleyici değeri yüksek olan bulgur uzmanlar tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadol...
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları
Rutubetin Zararları, Rutubet nem bulunan yerlerde küf mantarlarının üremesi sonucu küflenme meydana gelir. Nem ve sıcaklık küf mantarlarının üremesini...
Kerevizin Zararları
Kerevizin Zararları
Kerevizin zararları, kalori bakımından düşük bir sebze olan kereviz çok fazla tüketilen bir sebze olmasa da sağlık açısından değerli bir besin kaynağı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bekunis Zararları
Potasyum Sorbat Zararları
Nescafenin Zararları
Ters İlişki Zararları
Epimedium Zararları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Buz Dolabımdan Gaz Kaçıyordu Kokusu Değişikti Zehirlermi
Hemoroid kanaması 15 gündür devam ediyor
Fazla cips yemek ishal yapar mı?
Aşk
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024