{ "title": "Aç Karnına Sigara İçmenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/ac-karnina-sigara-icmenin-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 17:38:37", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Aç Karnına Sigara İçmenin Zararları, Günümüzde yapılan son araştırmaların sonucunda sigara tiryakisi olan bir kişinin günün ilk sigarasını ne zaman içtiğiyle kanser olma riski arasında bir bağ olduğu uzmanlar tarafından savunulmaktadır. Bu savunmayı her yerde yineleyen uzmanlar sabah kalktıktan hemen sonra aç karnına içilen sigaranın akciğer kanserine büyük çoğunlukla neden olduğunu bunun yanında boyun kanserine ve beyinde tümör oluşumu riskini arttırdığını söylemektedirler. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda bireyin uyandıktan sonra ilk yarım saatle bir saat arasında içilen ilk sigaranın akciğer kanserine yakalanmaya daha çok davet çıkardığı ve riskin yüksek olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca uzmanlar erken saatlerde ve aç karnına içilen sigaranın boyun ve beyin kanserini tetiklediğini söylemektedirler. Günümüzün en büyük rahatsızlıklarından olan kanser hastalığının en büyük etkenlerinden birisi sigaradır. Sigaranın bağımlılık yapmasını sağlayan nikotin ve birçok zehri içerisinde bulundurmaktadır. Uzmanlar kansere yol açmaması için sigaranın tamamen bırakılmasını söylemektedirler. Bunu yapamayan tiryakilere ise en azından uyanır uyanmaz aç karnına sigara içmemelerini söylemektedirler. Çünkü aç karnına içilen sigara kanseri daha çok tetiklemektedir.

Bu konuya açılacak diğer bir parantez ise ramazan ayıyla ilgili olandır. Uzmanlar ramazan ayında sigara tiryakilerini birçok nedenden dolayı uyarmaktadırlar. Ramazan ayında uzun süre aç kalıp oruç tutulduktan sonra iftar vakti aç karnına sigara içmek ve orucu sigara ile açmak hekimlerin demesi ile tam olarak bir ölüm tehdididir. İnsan saatlerce aç kalıp aç karnına içtiği o ilk sigara geçirilebilecek bir kap krizini riskini on kata kadar arttırmaktadır. Bu artış yüzünden hekimler tiryakileri bu aya özel olarak uyarmaktadırlar. Bu uyarıları dikkate almayan tiryakilerde on kata kadar kalp krizi riski arttığı gibi ani ölümlerde görülebilmektedir. Bütün gün boyunca oruç tutan bir bireyin vücudundaki organlar ve hücreler besin beklerken orucu sigara ile açmak hücreleri ve organları yoğun bir zehirle karşı karşıya getirmektedir. Bu durumlarda kan pıhtılaşıyor ve damarlar tıkanıyor bu da kalp krizi riskini arttırıp ani ölümlere yol açmaktadır. Günümüzde 55 yaş altında olan bireylerde görülen ani kalp ölümlerinin yüzde sekseni sigara kaynaklıdır. Uzmanlar tiryakilere bu ayda sigarayı bırakmalarını tavsiye etmektedir. Bu ayda sigarayı bırakmayanlarda orucu sigara ile değil besinlerle açmalı ve sigarayı yemek yedikten 25 ile 30 dakika sonra içmeliler.

Günümüzde her yıl 100 bin kişinin 200 ve üzeri rakamlardaki bireyler sindirim sistemi kanaması geçirmektedirler. Midede ve bağırsaklarda oluşan bu kanamalar rahatsızlık değil birer rahatsızlık belirtisidir. Aç karnına içilen sigara bu yaraların oluşmasını ve yaralara bağlı hastalıkların oluşumunu sağlamaktadır. Aç karnına içilen sigara yüzünden oluşan kanamalar mide ülserine, on iki parmak bağırsağı rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Sigara aç karnına içilirse midede olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Sigara mide asidi ve pepsin salgılanmasını ve mide hareketlerini arttırarak olumsuz etkiler. Sigara mide ülserine yol açar ve var olan ülser sırasında içilmeye devam edilirse yaraları ciddileştirir. Mide kanaması aç karnına içilen sigara yüzünden oldukça fazla görülmektedir. Uzmanların ve hekimlerin tiryakilere en büyük uyarılarından biri de ülser gibi rahatsızlıklardır.
" } ] }