{ "title": "Alkolün Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/alkolun-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 08:50:02", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Alkolün zararları, beyin ve sinirleri olumsuz yönde etkileyen alkol bağımlılık yapan bir içecektir. Fazla kullanılması sonucunda kişinin karar verme yeteneğini kaybetmesine yol açar ve düşünme yeteneğini elinden alır. Kötülüklerin anası olarak vurgulanan alkol kişiler için faydalı bir içecek değildir ve oldukça fazla zararları vardır. Alkolün ağız yoluyla vücuda alınması ve kana karışması çok kısa sürmektedir. Fakat vücuttan atılması kana karışmasından daha uzun sürmektedir. Vücuda alınan alkolün yaklaşık %90kadarı karaciğerde parçalanır. Geri kalan %20 ise hava yoluyla, ter ve idrarla vücuttan atılır. Bu nedenden ötürü alkolün en fazla zarar verdiği yer karaciğerdir.

Alkolün Zararları Nelerdir?

Beyin ve Sinir Sistemi

Fazla alkol kullanımı sinir ve beyin sistemine olumsuz etkileri vardır. Alkol kişilerin pek çoğunda görülen unutkanlık durumu beyini kötü etkilemesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Alkol alan kişiler ister alkole yeni başlasınlar isterse bağımlı olsunlar pek çoğu alkol aldıktan sonra içtikleri dönemi hatırlamakta zorlanır ve hatırlayamayabilirler. Ancak fazla alkol alan kişilerde bir hafta kadar süren geçici hafıza kayıpları ve bellek sorunları görülmektedir. Fakat alkol almayan kişilerde böyle sorunlar görülmemektedir.

Fazla alkol alan kişilerin ortak sıkıntısı sabahları uyanamama ve güne bitkin bir şekilde başlamaktadır. Beyin fonksiyonlarını kötü etkileyen alkol aynı zamanlarda kişilerde geçici hafıza kayıplıklarına ve baş ağrısına da neden olmaktadır. Eğer kişi alkol bağımlısı ise erken dönemde tedavisine başlanmalıdır. İlerleyen süreçlerde alkolün tedavisi zor olmakta ve kişilerin pek çoğu olumlu tepkiler verememektedir.

Sindirim Sistemi

Alkol mideyi tahribata uğratan bir içecektir. Özellikle midenin iç yüzeyini tahriş edip reflü ve gastrit sorununa yol açar. Bu da kişilerde mide yanmasına ve kusma hissine neden olur. Aynı zamanda yemek borusunun alt kısmında ve üst bölümünde ufak yırtıklara yol açabilir. Bu yırtıklara tıp içerisinde Mallory Weiss yırtıkları adı verilmektedir. Bu durum kişilerde besinlerin emilmesinde sorun yaratmaktadır. Ancak alkol tüketimi bırakıldığında bu yırtılmalar düzelecektir ve zamanla ortadan kalkacaktır.

Yağlanmış ve büyümüş olan karaciğer, yemek borusu varisleri ve alkol hepatiti gibi sorunlar fazla alkol tüketen kişilerde görülür. Bu durumlarda kişilerin acilen tedavi olmaları gerekir ve tıbbi müdahale gerektirir. Alkol ağız yoluyla alınmasının ardından karaciğer de emilim gösterir ve burada parçalanır. Eğer ki karaciğer tarafından alınan alkol miktarı çok fazla olursa bölünene kadar kanda kalacaktır. Alkol alan kişiler çoğunlukla ertesi günü görülen baş ağrısı ve ağız kuruluğunun sebebi belli olmamaktadır. Ancak alkolün idrar söktürücü etkisinin fazla olması nedeni ve bu nedenden dolayı oluşan su kaybı ağız kuruluğunun sebebi olabilir.

Cinsel İşlevler

Alkol alan ve özellikle bağımlısı olan kişilerde cinsel sorunlar görülebilir. Bu sorunların başında ise isteksizlik gelir. Erkeklerde çok sık görülen iktidarsızlık sorunu ve sertleşme kaybı çok alkol erkeklerin ortak sıkıntısıdır. Bayanlarda ise adet düzensizliği çok sık görülmektedir. Bayanların vücutta daha hassas oldukları için fazla alkol alımı iyi gelmemektedir. Fazla alkol alan bayanlarda erken menopoz, sinirlilik, agresiflik ve hamile kalamama gibi durumlar görülmektedir.

Gebelik Sürecinde

Hamilelik döneminde alkol alımı bebeğin ve annenin sağlığına tehdit etmektedir. Özellikle bebeğin beyin gelişimini ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Gebelik döneminde fazla alkol alan anne adayları düşük ve erken doğum riski taşımaktadır. Gebelik erken dönemlerinde alınan alkol bebeğin düşmesine veya anne karnında ölmesine yol açabilir. Aynı zamanda anne karnındaki bebeğe de geçen alkol bebeğin durumunu kötü etkilemektedir. Eğer anne düşük yapmamış veya erken doğum gerçekleşmemiş ise doğum sırasında bazı komplikasyonların gelişmesi kaçınılmaz olacaktır.

Alkolün Diğer Zararları Nelerdir?
" } ] }