{ "title": "Amonyak Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/amonyagin-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 20:36:05", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Amonyak Zararları, Amonyak, isminin kökeni Eski Mısır'a dayanmaktadır. Ammoniakon Mısır Tanrısı Amon'un adı, Amon'dan çünkü bu madde eski yıllarda Libya'da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanmakta idi. Amon tapınağını ısıtmada kullanılan deve tezeklerinden çıkan gazlardan, Amon tapınağın duvarlarındaki ve tavanındaki sofra tuzu gibi beyaz kristaller halindeki amonyum klorür yani nişadır birikmiştir. Buna da o dönemde 'amon'un tuzu ' denilmiştir. Amonyak çözeltisi XV. Yy 'dan bu yana bilinmektedir. 1774'te Priestley bu amonyak maddesini gaz halinde elde etmiştir. 1785'te Berthollet kesin bileşimini belirlemiştir. Bu yöntem Alman Kimyacısı Haber tarafından bulunmuş olup ve Cari Bosch tarafından uygulandığı için Haber-Bosch yöntemi diye adlandırmışlardır.

Amonyak, formülü NH3 olan, azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan göz yaşartıcı, keskin kokulu ve renksiz bir gazdır, yakıcı bir tadı vardır ve havadan hafiftir. OH iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir. Bir amonyak molekülü, üç hidrojen atomu ve bir azottan oluşmaktadır. Amonyak gazı 10 derece ısı ve 6-7 atmosferlik basınç altında sıvı haline gelmektedir. Yoğunluğu 0,60 atmosfer basıncı altında *33 derecede kolayca sıvılaşır, sıvı amonyak çözücü ve soğutucu olarak kullanılmaktadır. Amonyak gazının sudaki çözünürlüğü çok yüksektir. Amonyak günlük işlerde kullanılan %10 oranında sulu bir eriyiktir, suda kolay erir. Amonyak oksijenle yakıldığında, su ve serbest azot meydana çıkar. Kok ve Havagazı fabrikalarında ele alınan amonyak ikinci dereceden bir azot ürün olarak elde edilmektedir. Bugün ise endüstri de hava azotundan sentetik olarak amonyak sağlanmaktadır.

Bitkilerin ve hayvan cesetlerinin bozulup çürümesinden oluşan amonyak belli belirsiz bir oranla havada da bulunmaktadır. Hayvanların ve insanların vücudunda, proteinlerin parçalanmasıyla devamlı olarak amonyak meydana gelmektedir. Bu amonyak idrarla atılır. Havadaki çok az orandaki amonyak, bitkisel proteinlerin ve hayvansal proteinlerin çürümesiyle yayılmaktadır. Amonyak endüstride son derece önemli ve yaygın ölçüde kullanılan bir maddedir. Yapay gübre olarak kullanıldığı gibi, soda yapımında, soğutma işlerinde basmacılık da amonyaktan yararlanılır. Amonyak çözeltisi, tıpta yakıcı olarak, gümüş takımların temizlenmesinde, kumaş lekelerinin çıkarılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca 1 bardak suya damlatılan amonyak en ileri ölçüde sarhoşluğu giderir.

Amonyağın zararları nelerdir?
" } ] }