{ "title": "Asetonun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/asetonun-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 03:28:12", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Asetonun Zararları, Aseton birçok organik maddeyi eritmekte kullanılan eter kokusunda, kolayca alev alan yanan, uçucu bir sıvıdır. Kimya sanayisinin temel ürünlerinden biridir. Sınai ve kimyasal önemi olan organik bir çözücü olan Aseton, düz zincirli ketonların ilk üyesidir ve bunların temel özelliklerini taşır. Renksiz, akışkan, kokulu bir sıvı olan aseton, suyla, alkolle ve eterle her oranda karışır ve 56,3 derecede kaynar. Donma noktası da -95 derecedir, özellikle selüloz esterleri için çok kullanılan bir çözücüdür. Kuvvetli bir yanıcı bir maddedir ve hızla buharlaşma özelliğine sahiptir.

Aseton, bazen deri hastalıklarını tedavi etmek amacıyla hazırlanan ilaçlarda genellikle alkol ve gliserinle kullanılır. Aseton, fizyolojik olarak idrarda ve kanda eser miktarda bulunmaktadır. İdrarda aseton bulunmasıysa, bir süre eksik beslenmenin uzun süreli perhiz sonucu ya da mutlak bir besin eksikliğinin diyabetik ketoasidoz sonucudur. Özellikle de şeker hastalarının idrarlarında çok miktarda aseton bulunur, bundan dolayı idrar aseton kokması teşhislerde çok yardımcı bir bulgudur. Genel olarak ketonlar, kişinin kan basıncını ve his duyusunu azaltır. Şarap, bira ve rakıda bulunan aseton, etil alkolden daha az zehirli olmasına rağmen sarhoşluk ve uyku meydana getirmektedir. Fakat bu özelliğinin şiddeti eter ve kloroformunkinden daha azdır. Aseton, uyuşturucu sulfonal grubu ilaçların başlangıç maddesidir. Aseton hem iyi bir çözücü hem de organik reaksiyonların bir başlangıç maddesi özelliklerine haiz olduğu için ticari sebeple geniş çapta elde edilir.

Asetonun İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Kozmetik ürünlerinin birçoğu birçok kimyasal maddeden oluşur. Bu maddeler arasında öyle ağır kimyasallar vardır ki, insan vücudu açısından çok büyük zararları bulunmaktadır. Güzellik uğruna bütçemizden olurken aslında en önemli sermayemiz olan sağlığımızdan neler kaybettiğimiz bilmiyoruz. Aseton, genellikle bayanların tırnak boyalarını çıkarmada kullandıkları bir sıvıdır. Oje güzellik ürünlerinin içerisinde en fazla toksin içeren dolayısıyla en zararlı olan ürünlerin başında gelendir. Oje içerisinde Fitalat, Formaldehid bunlar renk çözücüleridir ama endokrin ve sinir sistemi için zararlıdır. Toluen ve aseton rengi sıvı şekilde birleştirirler, çabucak buharlaşıp havayı toksinle doldururlar ve solunum sistemimizi riske atarlar ve benzofenonlar, bunlar kanserojen olarak da bilinmektedir, östrojen gibi etkileri de vardır. Bu kimyasallar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan etken maddelerdir. Ojeyi sürerken soluduğumuz hava ciğerlere zarar vererek kana geçer, oje sürdüğünüz ortam mümkünse mutlaka hava akımı olan bir yer olmalıdır. Ojenin sürerken oluşturduğu zararların yanı sıra çıkarırken kullandığınız aseton tam bir akciğer düşmanıdır. Aseton kullanırken süzekler kullanarak solumaktan sakınmalısınız. Aseton tırnak cilalarını etkin bir biçimde çıkartan kimyasal çözücüdür. Tırnakları ve tırnak köklerini çok çabuk etkiler. Tırnaklar daha kolay kırılabilir, ciltte tahriş yapmaktadır. Kimyasal çözücüler tırnak cilalarını çözer ve tırnaktan kolayca uzaklaştırılır.

Genelde 2 grupta incelenirler aseton bazlılar ve aseton bazlı olmayanlar olarak, her iki grup çözücüde aynı etkiyi göstermektedirler. Çoğu ev ürünlerinde ve mobilya cilalarında ojelerde aseton bulunmaktadır. Hayatımızda oldukça yer alan bir sıvı olmasına rağmen aseton zehirlenmesi az rastlanan bir durumdur. Aseton zehirlenmesi baş dönmesi ve baş ağrısı şeklinde kendini göstermektedir. Aseton zehirlenmesi aslında nadir görülen bir durumdur. Az miktardaki aseton herhangi bir zarar vermez fakat fazla miktarda olduğunda ise boğazları, burnu, gözleri ve akciğerleri tahriş edebilir. Buna sebep baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı nabız, bulantı, kusma, bilinç kapalılığı ve komaya sebep olmaktadır. Büyük miktarlarda ağız yolu ile yutulması da ağız içine zarar verebilir ve şuur kaybına sebep olabilir.
" } ] }