{ "title": "Asit Yağmurlarının Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/asit-yagmurlarinin-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 09:14:32", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Asit Yağmurlarının Zararları, Fosil atıkların kullanılmasıyla havaya kükürtdioksit, karbondioksit ve azotdioksit içeren gazlar salınır. Zehirli gazlar yükselerek havada su buharıyla karışırlar. Su buharına karıştıklarında su ile tepkime vererek karbonik asit, sülfürik asit ve nitrik asit gibi zehirli maddeler ortaya çıkmaktadır. Bu asitli maddelerin yağmur, kar, sis, çiy gibi şekillerde yeryüzüne ulaşmasına asit yağmuru denilmektedir. Yağmurdan numune alınarak pH ölçümü yapılır. Normal bir yağmur tanesinin pH'ı 5.6'dır. Bu pH değerinin altında bir değer ölçülüyorsa asit yağmuru olduğunu gösterir. Yeryüzüne inen bu asidik yağmur tüm canlılara zararlar vermektedir.

Asit yağmuruna esas olarak petrol, kömür gibi yakıtların kullanılması neden olur. Arabalarda kullanılan petrol ürünleri, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan kömür, evlerde kullanılan LPG gazı, termik santrallerde elektrik üretmek için kullanılan kömür, fabrikalarda kullanılan kömür ve petrol türevli maddeler asit yağmurlarına neden olmaktadır. Ayrıca doğal yollardan da orman yangınları ve yanar dağ gaz salınımları da asit yağmurlarına neden olmaktadır.

Asit yağmurları sanayilerin gelişmesi ve bilinçsiz bir biçimde zehirli gazları havaya salmalarıyla ormanlara, tarım alanlarına, hayvanlara ve insanlara zarar vermeye başlamıştır. Ağaçlar yaşamak için toprakta bulunan magnezyum ve kalsiyum gibi elementlere ihtiyaç duyarlar. Asit yağmurları toprakta ki bu maddeleri çözerek toprağın daha derinlerine doğru taşırlar. Bunun sonucu olarak ağaçlar besin ihtiyaçlarını karşılayamayarak kururlar. Asit yağmurları önce bitkilere sonra bitkilerden hayvanlara oradan da insanlara geçmektedir ya da meyve yolluyla direkt insanlara geçerek çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurlar. Asit yağmurları akarsu ve göllerdeki asit dengesini bozar. Bunun sonucunda burada yaşayan su bitkileri ve balıklar etkilenir. Bu balıkları tüketen insanlara da bu zehirli maddeler geçer ve hastalıklara yol açar. Asit yağmuru insanın derisiyle temas ederek veya asit yağmurunun buharlaşması sonucu solunum yoluyla insan da astım, bronşit ve kanser gibi birçok hastalığa neden olur. Orman ve bitki örtüsüne zarar vererek insanların ve hayvanların gelecekteki yaşamlarını tehlikeye atmaktadır. Asit yağmurları tarihi eserleri de çabuk aşındırarak kültür mirasımıza da zarar verir.
" } ] }