{ "title": "Aslan Pençesi Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/aslan-pencesi-zararlari-2839.jpg", "date": "19.01.2024 05:21:45", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Aslan pençesi zararları, bu ot çeşidi gülgillerin bir alt gurubu olarak bilinen Alchemillinnagillere ait yabani bir ot çeşididir. Aslan pençesi Doğu Türkistan'dan başlayarak Batı Avrupa'ya kadar uzanan oldukça geniş bir alan üzerinde yabani bir tür ot olarak yetişmektedir. Özellikle virane alanlar, çalılıklar, yol kenarları, kayalıklar ve çimenlik alanlarda yetişmesinin yanı sıra yaklaşık olarak yüksek dağların 2500 metreye varan yükseklikte de yetişmektedir. Aslan pençesi otu yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

İlk bahar aylarında çiçek açan aslan pençesi otu yaklaşık olarak 10-15 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Yeşil yapraklarının etrafı testere dişlerle kaplanmış olduğundan dolayı bu bitkiyle temas edilmesi veya dokunulması halinde oldukça acı veren bir his yaşanmaktadır. Halk arasında birçok faydalarının olduğuna inanılarak sıklıkla kullanılsa da bilinçli ve oldukça dikkatli kullanılması gerekmektedir. Birçok kişinin günlük hayatta bazı önemsiz hastalıklara karşı iyi gelmesi nedeni ile kullanılan bu otun miktarının Uzman kişiler tarafından ayarlanması ve kontrolünün sağlanması oldukça önemlidir.

Aslan pençesinin zararları nelerdir?

Damar daralmasına neden olur: Aslan pençesi otunun faydaları arasında damarı büzme özelliğine sahiptir. Ancak dozu doğru ayarlanmayıp, doz aşılıp aşırı kullanılması halinde damarların ileri derecede daralmasına neden olarak hayati tehlikelere sebep olabilmektedir.

Karaciğer Hasarı: Aslan pençesi otu normal kullanım miktarı aşılarak bilinçsiz olarak tüketilirse karaciğeri etkileyerek hasar verir. Böyle durumlarla karşılaşan kişilerin mutlaka kullanımı keserek bir uzmana başvurmaları tavsiye edilmektedir.

İdrar sökümü: Aslan pençesi yine aşırı kullanımı sonrasında sıklıkla tuvalete çıkma sonucunda idrar yollarında tahrişe ve yanmalara sebep olabilmektedir. Aşırı çıkılan idrarla birlikte vücudun gerek duyduğu hücrelerin yanı sıra vücuttan atılan fazla su kişilerin özelikle kendini aşırı halsiz, bitkin ve yorgun hissetmelerine neden olabilmektedir.

Adet kesilmeleri: Aslan pençesi otu normalde bayanlar arasında adet düzensizliğine karşı kullanılmaktadır. Ancak yine düzensiz ve bilinçsiz olarak aşırı kullanımlar sonrasında adetin çok daha düzensiz bir hale gelmesinin yanı sıra adetin tamamen kesilmesine de neden olmaktadır.

İltihap giderici: İltihap önleme özelliğine de sahip olan aslan pençesi otu uzun süreli ve fazla miktarlarda kullanılması halinde vücut için gerekli olan hücrelerin kaybolmasına neden olmaktadır.
" } ] }