{ "title": "Basurun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/basurun-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 02:37:27", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Basurun Zararları, Basur halk dilinde mayasıl olarak da bilinen ve yüzyıllardan beri insanoğlunun başına gelen bir tür basur hastalığıdır. Allah, bu bağlamda sağlığı da hastalığı da ilahi hikmete bağlı olarak yaratmıştır. Bu hikmete bazen kalıcı bir hastalık olarak kaderin mutlak bir yazgısı adına nedensiz ve hiçbir sebebe bağlı olmadan kesin bir hükümle ortaya çıkabiliyor. Bedeni rahatsızlığın verdiği bu hastalık ve hastalıklar için ömrün gerçek lezzetini ve hayatın kıymetini öğretir. Sağlığımız ise bize bazen can sıkıntısı verir ve o anların hemen geçmesini dileriz.

Basur oluşumunu, etkileyen en önemli sebep kabızlıktır. Basur, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve makatın etrafında bulunan damarların, bacak kısmında görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan hastalıktır. Üstelik ağrı ve kanama da olabilir. Yani damarların genişlemesi ile kıvrımlı bir hal alması ve kanın o bölgede birikmesi sonucu meydana gelir. Kan bazen pıhtılaşabilir ve kan akımını etkileyerek ağrı yapabilir. Ağrı yapması nedeniyle devamlı tuvalet ihtiyacı hissini doğurur. Damarları şişiren, anal kanaldaki damarsal yapılardır. Damar duvarının doğuştan zayıf olması ile ilgili basurun kalıtsal yönünü çıkarır. Halbuki değişik bedeni sancılar ve ağrılar çekenler, ömür boyu sağlıklı bir şekilde organlarının ne kadar büyük hikmet olduğunu daha iyi anlarlar. Bu hastalığın bir hikmeti de şükrünü gereği gibi yerine getiremediğimiz nimetlerin farkına varmamıza yardımcı olmasıdır.

Basurun zararları; Damarların genişlemesi ile oluşan kitle ve yumrulardır. Bunlar iki çeşit olan iç basur ve dış basur olan doku kitleleridir. İç Basur; Makatın kapanmasını sağlayan kas yapısı bulunur. Bu kasın üzerindeki toplardamarların genişlemesi sonucu oluşan iç basur, dışarıya sarkar ve elle basınç uygulandığı zaman içini akıtır. Bu yapılar damar yumakları şekline benzer. Söz konusu kanama ve iltihaplanma meydana gelir. Dış Basur; Makatın kapanmasını sağlayan kasın alt kısmında bulunan toplardamarların gelişmesi sonucu oluşur. Genellikle iç basurla birlikte görülür. Basur hastalarında, oturma güçlüğü görülen en belirgin durum olarak yaşanabilmektedir.

Hastaların çoğu, makat bölgesinde kaşıntı ve yanma gibi dışkı sırasında kan geldiği gibi nedenler arasında ilk sıradadır. Bu durum kansızlığa yol açabilir. Ayrıca makat bölgesinden dışarıya sarkmış yumaklar, iltihap oluşması sebebiyle makatı örten kasın yoğun kasılmalar halinde boğulurlar. Bu boğulan yumaklarda ağrı ve şişlik oluşması sonucu ile kopmalar meydana gelir. Kopan yerde özellikle ülser yaraları oluşmaya başlar. Buna bağlı damar yumaklarının içindeki kan pıhtılaştığı zaman bu bölgede değişik bir doku meydana gelir. Bu doku çoğu zaman iyileşmeyi gösterse de genelde iyi bir sonuç alınmaz. Bu hastalık sürecinde alınan besinlerinde tetiklemesiyle, ileri derecede bu basurun daha zararlı hale getirmemek için acılı, baharatlı yiyecekler ile alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
" } ] }