{ "title": "Bekunis Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/bekunis-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 18:59:44", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Bekunis Zararları, Bekunis kabızlığın kısa süreli tedavisinde kullanılan, 30 draje içeren blister ambalajlarda sunulan bir ilaçtır. Bekunis bağırsak mukozasına doğrudan etki ile bağırsak hareketlerini ve içeriğinin geçiş hızını artırır, elektrolit ve su salgılanmasını önler. Bu etkiler sayesinde dışkının yumuşatılması ve atılması sağlanır.

Bekunis ilacını kullanmada önce içerdiği maddeleri okuyunuz ve etkin madde ya da bileşimindeki yardımcı maddelere alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız. Kusma, bulantı ya da apandisit düşündüren bulguların varlığında, nedeni bilinmeyen karın ağrısı, krohn's hastalığı, bağırsak tıkanıklığı, ülseratif kolit gibi ateş, karın krampları, ishal ile seyreden bağırsak hastalıkları, aşırı olarak elektrolit (Tuz ve su kaybı) dengesinin bozulması gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Bekunis ilacının uzun süreli kullanımın elektrolit dengesi bozukluğu ve bağırsak tembelliği yapabileceği göz ardı edilmemelidir. Bağırsak tıkanıklığı ya da teşhisi henüz koyulmamış karın içi kişi yakınmaları olan kişilere uygulanmamalı ve enflamatuvar bağırsak rahatsızlıklarında dikkatle kullanılmalıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hipertansiyon bulunan kişilerde doktora sorulmadan kullanılması tavsiye edilmez. 1 haftadan daha uzun, devamlı kullanılmamalıdır. Hamile bayanlarda ve emziren bayanlarda kullanımı önerilmemektedir.

Ancak her ilaç da olduğu gibi Bekunis'in de bazı yan etkileri vardır. Görülen etkiler genellikle hafif düzeyde olmakta ve kullanan kişinin hayatını pek fazla olumsuz etkilememektedir. Fakat bazı kişilerde ciddi etkiler görülmektedir. Bekunis'in hafif yan etkileri dışkıda ve idrarda renk değişikliği, karın ağrısı, ishal, kramp hissi, kusma ve mide bulantısı gibi bulgulardır. Ciddi yan etkilerinde ise şiddetli ishal, düşük tansiyon, sıvı kaybı, yüzün, dudakların, bileklerin, ellerin ve ayakların şişmesi, boğaz ve ağzın yutmayı zorlaştıracak şekilde şişmesi, deri döküntüsü gibi yan etkiler görülmektedir. Yüksek doz da alınması durumunda bir anda nöbet tarzında gelen karın ağrısı ve kramp gibi sindirim hastalıkları, hipertansiyon, şişkinlik, ishal ve baş dönmesi görülür." } ] }