{ "title": "Bonzainin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/bonzainin-zararlari-1404.jpg", "date": "21.01.2024 05:12:17", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Bonzainin zararları, uyuşturucu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzun yıllardan günümüze kadar kullanıla gelmektedir. Bonzai de son zamanlarda adından sıklıkla bahsedilen tehlike uyuşturuculardan birisidir. Bonzainin zararları düşünüldüğünde tıpkı diğer uyuşturucu maddelerde olduğu gibi çok kısa bir sürede kullanan kişiyi bağımlı hale getiren bir maddedir. Pek çok farklı nedenlerin birlikte getirdiği uyuşturucu kullanımında, uzun yıllar öncesinde bazı mucitlerin ve yazarların odaklanma sorunlarını yenmek adına bonzai kullanımına baş vurdukları iddia edilmektedir. Ancak zaman içinde maddelerin formları ve kullanım amaçları da değişmiştir. Günümüzde ise en bilindik ve yaygın olarak kullanılan uyuşturucu maddeleri bile ardında bırakan yeni bir uyuşturucu türü hayatımıza girmiştir. Pek çok genci etkisi altına alarak yaşamdan koparıp ölüme götüren kimyasal bir madde olan bonzaidir. Sentetik esrar adıyla da anılan bonzai insan hayatı için oldukça tehlikeli bir madde olmasından dolayı birçok ülkede kullanımı yasaklanmış ölümcül bir maddedir.

Bonzainin zararları nelerdir?

Kalp sorunlarına neden olur: Bonzai kalp sağlığı açısından potansiyel tehlikeler taşıyan bonzai kullanımından sonra kalp ritminin aşırı hızlanarak şiddetlenmesi sonrasında çarpıntı olarak adlandırılan oluşumlara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu yüzden bonzai kullanan pek çok bağımlının kalp krizi geçirdiği bilinmektedir.

Felç ve körlüğe neden olur: Bazı bonzai kullanan kişilerde felç ve geçici körlük oluşumlarına rastlanmıştır. Bu semptomların ardından bağımlılarda zihinsel olarak aşırı panik ve korku şiddetlenerek saldırganlaşmaları da mümkündür.

Kullanım sonrasında paranoyalar meydana gelir: Bonzai kullanan bağımlılar bu maddeyi kullandıktan sonra bazı hayaller görerek etrafındaki insanlarla iletişimi tamamen koparırlar. Ancak bununla da kalmayıp daha değişik hayaller görerek bir tür halüsinasyonların etkisi altına girerler. Bu nedenle aşırı kaygı ve ölüm korkusu yaşamaya başlarlar.

Bonzai bağımlılığından kurtulmak oldukça zordur: Bonzai bağımlılarında her defasında daha fazla ve sık kullanma isteği uyanmaktadır. Bonzai kullanmaya kısa bir süre önce başlayan kişiler bu kısa süre içinde bağımlı hale gelirler. Ancak bonzai bağımlılığının giderilmesi oldukça zor bir süreçtir ve uygulanan tedavi ve zaman oldukça uzundur.

Beyin üzerinde verdiği zararlar: Özellikle yüksek dozda bonzai kullanan veya genetik yatkınlığı var olan kişiler üzerinde şizofren benzeri rahatsızlıklar meydana gelebilme gelebilmektedir. Bazı kullanıcılarda ise aniden kendini gösteren kalp durmalarına rastlanmaktadır. Bağımlılarda adeta patlama etkisi yaparak özellikle beyin hücreleri üzerinde telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olmaktadır.

Bonzai içeriği tespit edilemeyen bir kimyasaldır. Bonzai maddesi içeriğinin yaklaşık %25,8'lik bir oranı bilinmektedir. Fakat kokain maddesiyle kıyaslandığında 100 kattan daha fazla zehir içermektedir.
" } ] }