{ "title": "Boraks Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/boraks-zararlari-7605.jpg", "date": "18.01.2024 22:18:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Boraks Zararları, yaşamımızın pek çok alanında kullanılan bu mineralin faydaları yanında zararları da bulunmaktadır. İçeriğinde su, sodyum, oksijen ve bor elementlerini bulunduran boraksa doğal bir mineral olarak yaşamımıza girmiştir. Özellikle temizlik maddelerinde kullanılan kimyasallara iyi bir alternatiftir. Antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılan boraksın yapısı toz haldedir. Evde her alanda kullanılabilen bu mineral bazı doğal maddelerle karıştırılarak kullanılabilir. Hem küflenmeyi önlemesi hem de beyazlatma özelliğinin bulunması boraks kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Ancak bu faydalı etkilerinin yanında boraks zararları olduğu için bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Temizleme özelliğinin iyi olması insan sağlığına zarar vermediğini göstermez. Yapılan araştırmalar boraksın insan sağlığına zararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Boraksın çocuklardan uzak tutulması, iyi bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Bu minerali bilmeden yemek ya da içmek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Boraks zehirlenmesi kendini ciltte kızarıklık, döküntü ve mavimsi yeşilimsi kusma ile belli eder. Ayrıca ciltte kabarcıkların oluşması ya da ateş yükselmesi olabilir. Böyle bir durumda acilen bir hastaneye gidilmelidir.

Boraks kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Boraks zararları olan bir mineraldir. Kullanımı sırasında bazı konulara dikkat edilirse, bu zararlardan önemli ölçüde korunulabilir. Boraks içeren ürünlerde boraks oranı düşük olursa ciddi cilt sorunlarına neden olmaz. Ancak boraks içeren ürünler kullanılırsa mutlaka yüz, el gibi açıkta kalan bölgeler iyi yıkanmalı ve durulanmalıdır.

Boraksın en önemli zararlı etkisi cildi tahriş etmesidir. Çünkü boraks alkalik düzeyi yükseltir ve cildi tahriş edebilir. Alerjik yapısı olan kişilerde ve hassas cilt yapısı olanlarda boraks kullanımı tavsiye edilmemektedir. Alerji etkisi gösterebilen boraks aynı zamanda ciltte iritasyona neden olabilir.

Yapılan araştırmalarda boraksın erkeklerde sperm sayısını azalttığı belirlenmiştir. Bu nedenle henüz ülkemizde yasaklanmasa bile Amerika gibi bazı ülkelerde boraks kullanımı yasaklanmıştır. Bu açıdan boraks zararları hakkında herkesin bilinçli olması ve boraks içeren ürünleri kullanırken dikkatli olması gerekir.

Boraks bazı paketli gıdalarda koruyucu olarak da kullanılır. Özellikle hazır köfte, erişte, havyar gibi ürünlerde kullanılabilir. Kısa süreli boraks kullanımı bir sağlık sorununa yol açmasa da uzun süreli kullanımı karaciğer kanseri riskini arttırabilir. Bu nedenle boraks içeren ürün kullananlar bunu çocuklardan uzak tutmalı, özellikle hamile kadınlar bu ürünlerden kullanmamalıdır.

Günümüzde hala kullanılan ve çocuklar arasında yaygın olan oyun ve eğlence hamuru içeriğinde de boraks bulunmaktadır. Uzun süre boraks solunması çeşitli akciğer sorunlarına, ilerleyen aşamalarda ise akciğer kanserine kadar etkili olabilir. Bu nedenle boraks içermeyen eğlence hamuru yapılması önemlidir.

Boraks zararları nelerdir?

Zehirli bir yapısı olan boraksın en önemli zararlı etkisi uzun süre solunumda akciğerlere zarar vermesidir. Solunan boraks nedeniyle zehirlenme olursa kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu tür zehirlenmelerde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Boraks besinler aracılığıyla da alınırsa zararlı etkiler yapabilir. Bu mineralin yapışmama özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle dondurma külahı üretiminde kullanılır. Ancak bu insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Dondurma külahlarının büyük küçük herkes tarafından yendiği düşünülürse, boraks zararları daha iyi anlaşılacaktır.

Kullanılan hemen her ürün kullanım sonrası çöpe atılmaktadır. Ancak boraks atıkları sağlık açısından oldukça zararlıdır. Doğadaki hayvanlara ve bitkilere pek çok zararı da olabilir.

Boraks zararları arasında belirttiğimiz gibi alerji etkileri en sık görülendir. Özellikle kimyasallara duyarlı kişilerde boraks kullanımı tavsiye edilmez. Alerjik etkiler arasında ciltte dökülmeler ve kaşıntı olması, merkezi sinir sistemi ve karaciğerde çeşitli hasarlar sayılabilir. Bu nedenle boraks için bir alerji testi yapılması, mümkünse boraks içeren ürünlerin kullanılmaması önerilir.
" } ] }