{ "title": "D Vitamini Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/d-vitamini-zararlari-7644.jpg", "date": "20.01.2024 05:53:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "D vitamini zararları, insan sağlığı için hayati önem taşıyan D vitamini vücut güneşe maruz kaldığında vücut tarafından üretilir. Yağda çözünme özelliği olan vitaminlerden biridir. Vücutta farklı etkileri olan önemli bir vitamindir. Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyici görevi vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek içinde önemli bir vitamindir. Vücutta eksikliği sağlık açısından birçok probleme yol açabileceği gibi fazla almak da bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yeterli miktarda D vitamini almak kanser, diyabet, kemik hastalıkları gibi daha pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu etki yaratır. Eksikliği ise kemik ve kas güçsüzlüğü, kemik deformasyonu gibi çeşitli problemlerin gelişmesine yol açabilir. Güneş aracılığıyla yeteri kadar D vitamini alınamıyorsa takviye olarak D vitamini alınarak açık kapatılabilir. Fakat D vitaminini aşırı almak zehirlenme gibi ciddi problemlere yol açabilir bu nedenle takviye olarak alınacaksa mutlaka bir doktor önerisi ile alınmalıdır.

Fazla D Vitamini Zararları Nelerdir?

Kalsiyum fazlalığı: D vitaminini takviye olarak fazla almak kalsiyum fazlalığına sebep olur. Kalsiyum fazlalığı Hiperkalsemi olarak tanımlanır. Vücutta fazla olan D vitamini nedeniyle bağırsaklarda emilen kalsiyum miktarı artar ve kan dolaşımına kalsiyum salınımı hızlanır. Kanda kalsiyumun artması ishal, mide bulantısı, geçmeyen baş ağrısı, tansiyon yüksekliği, kas zayıflığı, eklem ağrısı gibi daha pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir.

Böbrek hasarı: Kan dolaşımındaki fazla kalsiyum yumuşak dokularda kristallerin birikmesine sebep olabilir. Kristaller zamanla organ hasarına yol açabilir. Böbrekler kalsiyum birikimine karşı oldukça hassastır. Fazla kalsiyum böbrek dokularında biriktiğinde böbrek taşı gelişebilir. Eğer sorun ileri derecelere ulaşmışsa kalıcı böbrek hasarı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi semptomlar gelişebilir.

Kalp atışı düzensizliği: Aşırı kalsiyum kalp hücrelerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Hücrelerin fonksiyonunu azaltabilir ya da değiştirebilir. Şiddetli kalsiyum fazlalığı olan kişilerde kalp atışında düzensizlik görülür.

Kemik ağrısı: Kanda fazla D vitamini nedeniyle kemiklerle alakalı sorunlar yaşanabilir. Kemikler kırılmaya karşı daha hassas olur, kemiklerde ağrı ve hassasiyet, duruş bozukluğu, eklem ağrısı, ani düşmeler yaşanabilir.

Sıvı kaybı (Dehidrasyon): Kanda aşırı seyreden D vitamini vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Kalsiyum seviyesindeki yükseklik böbreklerde su tutulumunu gerçekleştiren antidiüretik hormonların fonksiyonlarını bozar. Hormonlar fonksiyonel olarak çalışmadığında vücutta kalsiyumu idrar yoluyla atmak için daha fazla sıvı kaybı yaşanır. Bu durum zamanla dehidratasyona yol açar. Dehidratasyon, sinirlilik, huzursuzluk, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi belirtilere yol açabilir. Durum ciddileştiğinde, nabız düşüklüğü, nedeni açıklanamayan halsizlik, idrar yapamama ve bilinç azalması gelişebilir.

Pankreas iltihabı: Vücutta sıvı kaybı pankreas iltihabına yol açabilir. Bu nedenle hızlı nabız, ateş, kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı gibi semptomlar yaşanabilir.

Akciğer hasarı: Kanda fazla olan D vitamini yumuşak dokularda kristallerin birikmesine yol açar. Akciğerlerde biriken kristaller akciğer hasarına yol açabilir. Nefes darlığı, öksürme ve göğüs ağrısı gibi semptomlar gelişebilir.

D Vitamini Eksikliği Zararları Nelerdir?

D vitamini genel sağlık durumunu korumak için önemli bir vitamindir. Birçok nedene bağlı olarak vücutta D vitamini eksikliği gelişebilir. Bu nedenler;
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
D Vitamini Eksikliğinde Görülebilecek Hastalıklar
" } ] }