{ "title": "Emarın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/emarin-zararlari.gif", "date": "23.01.2024 06:30:24", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "
Emarın zararları, Günümüzde emarın zararları olup olmadığı hakkında çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Doktorlar genellikle bizden MR istediği için bilinçsizce düşünmeden MR çektirdiğimiz oluyor. Fakat sağlığımız için ne kadar zararlı olup olmadığı hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. Kesinlikle bu konu üzerinde durup gerekli bilgileri almamız gerekiyor. Aksi takdirde daha büyük hastalıklara yol açabilir ve vücudumuzda kalıcı etkiler bırakmasına sebep olabilir. Sizleri emarın zararları hakkında biraz bilgilendirmek istiyorum.

Bilinçsizce MR çektirerek hayatımızı riske atabilmemiz olabildiğince mümkün. Sağlığımız için emarın bizler için ne kadar zararlı olup olmadığı hakkında gerekli araştırmaları yapmadan MR çektirmemiz kesinlikle doğru değil. Tabi ki doktorlar bizler için doğru olanı yapmaya çalışırlar ve sağlığımız için ellerinden ne geliyorsa yapmaya çalışırlar. Fakat sağlığımızla ilgili gerekli bilgileri doktorlara detaylı bir şekilde anlatmakta her zaman fayda var. Aksi takdirde doktorların sizler için yapacağı en ufak bir önlem hayatınıza sebep olabilir ve vücudunuzda kalıcı etkiler bırakabilir. Bütün görüntüleme yöntemlerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Son yıllarda gereksiz yere çeşitli görüntüleme yöntemlerinin kullanılması yeni tıp dünyasının en tartışılır konuları arasında yer almaya başladı. Gereksiz taramalar, aslında en çok vücut sağlığımıza zarar veriyor.

Emar gibi birçok yöntemlerinde fuzuli kullanımı, insanda ölüme kadar götürmeye yol açabiliyor. Kontrol amaçlı yapılacak incelemeler ancak doktor muayenesinden sonra tam kan sayımı ve doktorun uygun gördüğü bazı basit biyokimya incelemeleri olabilir. Hiçbir belirti vermeyen birçok hastalık bu tür taramalarla anında saptanabiliyor. Emar görüntülemenin (Manyetik görüntüleme) kanıtlanmış birçok zararları vardır. Vücudumuzda her zaman doğru sonucu veren bir test değildir. Emar çektirmek dizlerde ve kalça eklemlerinde ileri derecede romatizma gibi rahatsızlıkların teşhis edilmesine yardımcı olmaz. Bu tarz durumlarda MR sonucunda anormallikler çıkabilir ancak bu anormallikler röntgen cihazı yoluyla daha rahat teşhis edilebilir. Emar röntgenden kemik taramalarından veya diğer testlerden daha iyi değildir. Emar sadece bazı durumlarda daha kullanışlı ve bazı durumlarda daha kullanışsız olan farklı bir testtir. Emar bir tedavi değil sadece bir teşhis aracıdır. Eğer MR çektirmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışınız. O, size niçin MR çektirmeniz ya da çektirmemeniz gerektiğini açıklayacaktır. Bazı durumlarda ilk değerlendirme sonrasında yapılabilecek her testi yaptırmak gerekebilir. Ancak bu yol sağduyu sahibi bir doktorun her zaman izleyebileceği bir yol değildir.

Vücudunda metalik yabancı cisim taşıyan bir kimselerin MR çektirmesi mümkün değildir. Hamilelerde ilk üç ayda, organ gelişiminin olduğu haftalarda MR çektirmesi kesinlikle önerilemez. Bunun haricinde; kalp pili olanlar, göz içinde yabancı cisim bulunanlar, ateşli silah yaralanması geçirmiş olanlar, beyin sinirlerinde klips olanlar, iç kulak protezi, metal protez ve metal kalp kapakçığı olanlara MR kesinlikle uygulanamaz. Bunlarda hayati tehlike vardır. Aksi takdirde hayatınız tehlikeye girer ve ölüm tehlikesi mevcuttur.
" } ] }