{ "title": "Glutenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/glutenin-zararlari.gif", "date": "22.01.2024 01:24:08", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Glutenin Zararları, Gluten özellikle buğdayda bulunan ve diğer tahıllarda da görülebilen bir protein gurubudur. Gıda sanayinde kullanılan jelatin malzemesinin en önemli alternatifi görülmektedir. Sahip olduğu yüksek elastik özellik sayesinde hamurlara dayanıklılık verir. Dicle-Fırat havzasından elde edilen yabani otların melezleştirilmesi ile gluten içeren tahıllar elde edilmiştir. Doğal kaynaklı olmasına rağmen içerdiği toksite maddeler yüzünden yabancı protein gurubuna da girmektedir.

Çoğu insan gluteni normal sindirim yoluyla sindirebilmektedir. Ancak bazı insanlar gluteni sindiremez ve bu insanlarda alerjik bazı durumlar ortaya çıkar bu hastalığa çölyak hastalığı denilmektedir. Gluten bir seri farklı protein gurubu içeren karma bir sistemdir. Bu proteinler iki gurup olarak sınıflandırılır. Bunlar prolaminler ve glutenlinlerdir. Prolaminler içerisinde bulunan gliadin çölyak hastalığının ve glüten hassasiyetine yol açan en önemli proteindir. Çölyak hastalarının kanında bu proteine karşı antikor oluşturulur.

Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içeren bir besin tükettiklerinde ince bağırsaklarında deformasyonlar meydana gelir. İnce bağırsakların içinde yer alan ve emilimi sağlayan küçük parmak benzeri villi denilen yapılar kaybolur. Sindirilen gıdalardan besin öğeleri bu villi denilen yapılar sayesinde kana geçer. Villiler kaybolunca insan tükettiği besinlerin besin öğelerinden faydalanamaz. Çölyak hastalığı bebeklik döneminde ilk tahıllı madde tüketimi ile görülebileceği gibi hayatın sonraki bir evresinde de gelişebilir. Glutene duyarlılık şu semptomlarla kendini belli edebilir; dışkıda yağ görünmesi, kansızlık, kolay kemik kırılmaları, kilo kaybı, kronik yorgunluk, vitaminsizlikten doğa bilecek komplikasyonlar, karın ağrısı, ishal, kabızlık, deride karıncalanma hissi, deride renk değişikliği.

Gluten hassasiyeti yani çölyak hastalığı herhangi bir tedaviyle iyileştirilemez. Bu hastalıkla baş etmenin en etkili yolu glutensiz diyete uymaktır. Bu da buğday, arpa, çavdar gibi bazı tahıllardan kaçınmak demektir.
" } ] }