{ "title": "Grip Aşısının Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/grip-asisinin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 14:04:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Grip aşısının zararları, özellikle kış aylarında gripten korunmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı, dinlenmeye vakit ayırmalı, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Çevrenizdeki öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulmalı, eller sıkça yıkanmalıdır. Tüm bunlara rağmen grip hastalığına yakalanmak çok zor değildir. Antibiyotiklere cevap vermeyen grip hastalığından korunmanın yollarından birisi grip aşısı yaptırmaktır. Gelişmiş ülkelerde bu aşı insanlara ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde rutin olarak yapılmasa da risk grubundaki kişilere önerilmektedir.

Grip aşısı ölü bir aşıdır. Her yıl tek doz olarak yapılması önerilir. Bunun sebebi grip virüsünün genellikle her yıl genetik yapısının değişmesi ve ortaya farklı bir virüsün çıkmasıdır. Bu aşı 8 yaşın altındaki çocuklara ilk defa yapılıyorsa, bir ay arayla 2 doz şeklinde tavsiye edilir. Bundan sonra tek doz yapılması yeterli olmaktadır. 8 yaşından sonra aşının ilk defa uygulanmasında tek doz yeterli olur. 3 yaş altı çocuklarda ise aşının yarım doz yapılması yeterli olur. Aşının 6 aydan küçük bebeklere, gebeliğin ilk 3 ayı içinde olan kadınlara ve ciddi derecede yumurta alerjisi olan kişilere kesinlikle önerilmediğini hatırlatalım.

Grip aşısının etkinliği

Grip aşısı virüs türüne göre uyum sağlaması, işinin yaşı ve kişinin sağlık durumuna göre değişen %70-90 arasında etkili olur. Sağlıklı kişilerde grip hastalığına karşı %90 korunma sağlanır. Başka hastalığı olanlarda, yaşlılarda bu koruyuculuk azalmakta, ancak grip nedeniyle oluşabilecek komplikasyonların ve ölümlerin engellenmesinde etkili olmaktadır. Aşının kesin koruyucu etkisi yapıldıktan yaklaşık 10-14 gün sonra başlamaktadır.

Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısı yapılan kişilerde yaklaşık %15-20 kadar aşı yapılan yerde kızarıklık, ağrı ve şişlik meydana gelebilir. Bunun dışında görülen yan etkiler ise daha nadir görülür. Halsizlik, ateş ve kas ağrısı gibi etkilerin olması halinde bu aşı yapıldıktan sonraki 6-12 saat sonra etkili olmaya başlar, 1-2 günde kendiliğinden kaybolur. Grip aşısı sonrasında diğer biyolojik ürünlerde olduğu gibi alerjik bir reaksiyon oluşabilir. Bu aşının diğer aşılara gibi bir sağlık merkezinde ya da doktor kontrolünde yapılması önerilir. Aşı dondurulmadan +2 ile +8 derecede buzdolabından saklanmalıdır. Grip aşısından sonra kişide grip hastalığının görülmesi tamamen tesadüftür. Çünkü bu aşı inaktive yani ölü aşıdır. Vücuda virüs vermediğinde, aşıyla bağlantılı olarak grip hastalığı meydan gelmez.

Grip aşısının zararları var mı?

Grip hastalığından korunmak amacıyla yapılan bu aşının uzmanlara göre bazı yan etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda grip aşısının felç etkisine neden olan Guillain Barre sendromuna yakalanma riskini yükselttiği belirlenmiştir. Bu nedenle bazı ülkelerde aşıların toplandığı bilinmektedir.

Grip aşısının koruyucu hakkında bir süreklilik olmadığından, öncelikle risk altında olan kişilerin aşılanması daha uygun olur. Gripten korunmak için öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirecek uygulamalar yapılmalıdır. Her sene içeriği virüsün yapısına göre değiştirilen grip aşısı bile hastalıktan tam olarak korunma sağlamadığından, riske girmemek için mutlaka önlem alınmalıdır.
" } ] }