{ "title": "Havlıcan Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Havlican-Zararlari-76.jpg", "date": "20.01.2024 03:19:54", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
Havlıcan zararları aşırı miktarda tüketilmediği sürece ortaya çıkmaz. Oldukça faydalı olan bu bitkinin hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak uzmanlar yine de çok fazla tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarmaktadır. Farklı isimlerde adlandırıldığı için halk arasında çok fazla bilinmeyen havlıcan zencefillilerdendir. Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirilerek ülkemize ithal edilen havlıcanın görüntüsü zencefile benzemektedir. Tat olarak oldukça acı olan bu bitkinin kökleri baharat yapımında kullanılmaktadır. Tırtıklı ve beyaz, pembe renklerde çiçekleri bulunmaktadır. İnsan sağlığına sağladığı faydaları nedeniyle tıp alanında kullanımı tercih edilen bu bitkinin yetiştirilmesi uzun yıllar almaktadır. İlaç sanayisinin yanı sıra tarım ürünleri, dondurma, şekerleme, çikolata ve baharat yapımında kullanılarak farklı lezzetlerin ortaya çıkması sağlanmaktadır.

Havlıcan Zararları Nelerdir?

Oldukça kuvvetli bir baharat türüdür. Bu nedenle mide yanması ve mide şişkinliği gibi sorunları olanların kullanmamaları gereklidir. Kuvvetli iştah açıcı özelliği özelliğe sahiptir. Bu nedenle hızlı kilo alımına neden olabilir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırdığı gibi aşırı su atılımı nedeniyle vücudun susuz kalmasına da neden olabilir. Böbrek ve karaciğerin su emilimini yavaşlatır. Bu nedenle suyu vücutta tutarak şişlik hissine neden olabilir. Yemeklerde acımsı tadıyla lezzet katması için birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılan havlıcanı her gün tüketmek kan şekeri ve hipertansiyon sorunlarına yol açabilir. Mide şişkinliği, mide gazı, ağrısı, mide yanması ve ekşimesi gibi sorunları olanların hiç tüketmemesi önerilir. Tüketildiği taktirde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara yol açabileceği gibi ülserinizin ilerlemesine de neden olabilir. En sağlıklı kişilerde bile günde bir yemek kaşığından fazla tüketilmesi halinde bu şikâyetlerde artış görülebilir. Yapılan araştırmalara göre havlıcan tüketenlerde ülser ve reflü şikâyetlerinin daha fazla görülme olasılığı vardır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı kadar havlıcan koyduktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar bekletilerek tat ve renginin ortaya çıkması sağlanır. Acımsı bir tadı olduğu için içine şeker ya da bal ilave edilerek tüketilebilir. Sıcak suyla çay gibi içilebilen bu bitki aynı zamanda macun, toz ve tentür olarak da tüketilebilir. Uzmanlar aşırı miktarda havlıcan tüketmenin mide yanması gibi bazı sorunlara neden olabileceği konusunda uyarmaktadır. Bilinen hiçbir yan etkisi ve zararı olmamasına rağmen oldukça acı olması nedeniyle az miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.
" } ] }