{ "title": "Hindistan Cevizi Yağı Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/hindistan-cevizi-yagi-zararlari-5379.jpg", "date": "20.01.2024 03:07:26", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hindistan cevizi yağı zararları, Hindistan cevizi yağının faydaları daha çok bilindiği için zararlı olduğu pek düşünülmeyen bitkisel yağlardan biridir. Sağlık adına oldukça yararlı olan ve geniş yelpazede kullanılan bir yağdır. Faydaları içerisinde bulunan yağ asitlerinden gelen Hindistan cevizi yağı özellikle mikrop ve mantarlara karşı oldukça etkilidir. Kalp sağlığını, böbrek sağlığını koruyan yağın saf hali kullanıldığında neredeyse vücuda hiçbir yan etkisi olmaz. Ancak en çok kullanılan ve ticari amaçla işlenmiş olarak üretilen yağın bazı zararları bulunmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı Zararları Nelerdir?

İshal: Hindistan cevizi yağı oral şekilde bakteri enfeksiyonlarına karşı yaygın şekilde kullanılmakta ve bakterileri yok etmektedir. Kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda ishale kısa süreli olsa da neden olabilir. İshale karşı korunmak için başlangıçta az ölçülerde alınarak zamanla ölçünün arttırılması gerekir.

Sivilce: Yağlı cilt tiplerinde sivilcelenmeye yol açabilir. İçerisinde bulunan laurik asit sivilceye sebep olan bakterileri yok edici özelliktedir. Ancak yağlı ciltlerde bu tam tersi olur. Sivilcelerden korunmak için Hindistan cevizi yağı taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

Bağırsak rahatsızlıkları: Hindistan cevizi yağı özellikle früktoz emilimi sorunu olanlarda bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir.

Alerji: Hindistan cevizi yağı ve içerisinde bulunan bileşenlere alerjisi olanlarda mide bulantısı, kusma, egzama, anaflaksi gibi alerjiler oluşabilir. Kullanıldıktan sonra bu tarz belirtiler gelişmişse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Hindistan cevizi yağı çocuklar için sağlıklı bir yağ olarak kabul edilir. Ancak çocukta hipotiroidi hastalığı varsa Hindistan cevizi yağından uzak durulmalıdır. Hindistan cevizi yağı hipotiroidi sorununu arttırarak alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir.

Baş ağrıları: Hindistan cevizi yağı detoks olarak kullanıldığında baş ağrısına yol açabilir. Baş ağrısı orta zincirli yağ asitlerinin mantarları parçalaması sonucu oluşur. Kanda mantarlardan geriye kalan toksinler baş ağrısına sebep olur.

Kalp sağlığı: Hindistan cevizi yağı sebebiyle alınan fazla doymuş yağ kalp sağlığını bozabilir. İçerisinde doymuş yağ ile doymamış yağda bulunmaktadır. Ancak bulunan doymamış yağ doymuş yağın zararlarını engellemek için yeterli değildir.

Tiroid: Hindistan cevizi yağının tiroit hormonunu iyileştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Ancak bu alanda yapılan araştırma yetersiz olduğu için ölçülü kullanmakta yarar vardır.

Kolesterol: Kolesterol bakımından zeytinyağı ve benzeri yağlar kadar sağlıklı olan bir yağ değildir. Yapılan araştırmalara göre kolesterol seviyesini arttırdığı saptanmıştır. Doymuş yağ diğer yağlara göre daha çok bulunan Hindistan cevizi yağı kolesterolü arttırarak beraberinde farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hindistan cevizi yağı zararlarından korunmak için dikkatli kullanılmalıdır. Hindistan cevizi yağı yağ çekme yöntemiyle kullanılmamalıdır. Yağlayıcı olarak da kullanılmaması gerekir. İçerisinde bulunan çeşitli bileşenler yağlayıcı olarak kullanıldığında cilde zarar verebilir. PH düzeyini değiştirerek mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Kandida tedavisinde başarılı olduğu düşünülse de Kandida mantarlarının ölmesi kanda toksin düzeyini arttırabilir.
" } ] }