{ "title": "İmplant Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/implant-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 04:13:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
İmplant zararları, implant ağızdaki eksik dişlerin yerine yerleştirilen yapılardır. Tüm dünyada %98 başarı oranıyla uygulanan bu yapılarda genellikle titanyum kullanılır. Bu nedenle vücutta alerjik bir reaksiyon ya da yan etki göstermezler. Titanyum geçmişten itibaren özellikle ortopedi alanında mükemmel bir kemik uyumu olduğundan, implant üretimi için tercih edilen bir elementtir. Diş implantı çene kemiğine bütünleşerek, doğal dişlere en yakın olan yapıları oluştururlar. Diş implantının yapımında hata yapılması, bu uygulamanın kötü yapılması ya da bu tedavide olan ticari kaygılar yüzünden yan etkilerinin olmasına engel olmak zordur. Ağız içinde hastanın ihtiyacından daha fazla implant uygulanması bile olumsuz etkilere neden olabilir. Önemli olan diş doktorunun az sayıda implant kullanarak, tedavi sonucunda en iyi sonucu almasıdır. İmplant sayısının arttırılması halinde, bunun maliyetleri yükseleceği gibi, hastanın yorulması ve diş doktorunun bu işlemde daha fazla risk alması gibi sonuçları beraberinde getirecektir.

Implant uygulamasında uygun tekniğin kullanılması sayesinde, yan etkilerin oluşması beklenmez. İmplant titanyum elementinden üretildiği için, bunun doku dostu ve kemik dostu olduğu bilinmelidir. Bunun dışında implant üretiminde başka madde kullanılmamaktadır. Bu malzemenin ticari kaygı nedeniyle sahtesi ya da daha ucuzunun kullanılması durumunda sorun yaşanması kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle tedavide implant markası, diş doktoru çok önemlidir. Hastanın ağız bakımına önem vermemesi, genel sağlığıyla ilgili sorunlar, hijyen gibi etkenlerde yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Görülüyor ki implant doğru uygulanır, uygun malzeme kullanılır ve diş hekimi seçimine önem verilirse sorunsuz bir tedavi yapılmış olur. Bunun dışına çıkılırsa, çene kemiğine yerleştirilmiş olan implantın çıkarılması bile gerekebilir. İmplant dental tedaviler içinde oldukça yüksek bir başarı oranıyla uygulansa da her işlem gibi dikkatsizlik ve ihmal durumunda sorunlara neden olabilir.

İmplant tedavisindeki zararlar nelerdir?

Ağız içindeki bakterilerin neden olduğu zararlar: İmplant yapılan hastanın diş eti çekilmesi gibi problemleri olursa, diş implantının kökleri açığa çıkabilir. Bu durumda bölgede bakterilerin birikmesi ve zaman içinde enfeksiyon gelişmesi söz konusu olabilir. Bu ilerlediği zaman çene kemiğindeki implant kaybedilebilir. Bu yüzden hastaların ağız ve diş bakımını mutlaka gerektiği gibi yapması ve aynı doğal dişlerine gösterdiği özeni göstermesi gerekir.

Enfeksiyon ve iltihap kaynaklı zararlar: Ağız içine yerleştirilmiş olan implant çevresinde bazen iltihap ve enfeksiyon gelişebilir. Bu genellikle ağız sağlığına dikkat etmeyen, hijyene önem vermeyen kişilerde görülmektedir. Virüslerde bu sorunların yaşanmasına neden olabilir. Özellikle sigara alışkanlığı olanlarda ve şeker hastalarında bu sorun daha fazla görülür.

İmplantı vücudun reddetmesi: Nadiren bağışıklık sisteminin implantı istememesi gibi bir sorun yaşanabilir. Sigara içen kişilerde buna daha fazla rastlanır. Titanyum alerjisi olan ve diş gıcırdatma sorunu bulunan kişilerde de bu görülebilir.

Sinirsel sorunların olması: İmplant yerleştirilmesi sırasında hastaya yapılan lokal anestezi sırasında, bazı kişilerde sinirlerin hasarı söz konusu olabilir. Bu hastalarda diş etinde his kaybı ve ağrı oluşabilir. Yemek yerken, konuşurken ya da tıraş olurken hastalar oldukça zorlanır. Bunlar dikkate alınarak implant tedavisini yapacak diş doktorunun özenle seçilmesi gerekir.

Titanyum alerjisi varsa: Titanyum doku ve kemik dostu bir element olmasına rağmen, bazı kişilerde titanyum alerjisi olabilir. Bu durumda implantın çıkarılması gerekebilir. Özellikle bağışıklık sistemi sorunları olanlarda bu durum gelişebilir.

Sarı tırnak sendromu: İmplant bazı kişilerde sarı tırnak sendromu adı verilen bir rahatsızlığa neden olabilir. Bu hastalarda implant yerinden çıkarıldığında, rahatsızlık önlenebilir.
" } ] }