{ "title": "İsrafın Bireysel ve Toplumsal Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/israfin-bireysel-ve-toplumsal-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 11:04:48", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "İsrafın Bireysel ve Toplumsal Zararları, bütün dünyayı ilgilendiren oldukça önemli bir sorundur. Zengin bir gelecek için, bol rızk için neler yapılmalı, neler yapılmamalı gelin hep birlikte değerlendirelim. İsraf denildiğinde akla ilk gelen yiyecekler oluyor. Evet, yiyecekler israf edilenler sıralamasının başındadır. Ancak yaşamın içerisinde insan hayatına yardımcı olan her şeyin israfı vardır. Elektrik, su, doğa, yiyecekler, yol, doğal gaz, para ve daha birçok kullanım gereçleri. İsrafın nedenleri ise bilinçsizce harcama ve tembelliktir. Günümüzde zenginde fakirde israftan kaçınmaz haldeler. Şimdi bütün evlerde israf üst düzeydedir. Tam da şu anda akla rahman ve rahim olan Allah'ın \"Yiyin için ancak israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez\" dediği o değerli ayet geliyor. Bu konu bu kadar önemliyken, maalesef bizler büyük bir dikkatsizlikle israf etme konusunda ısrar ediyoruz.

İsrafın Bireysel ve Toplumsal Zararları ise sadece kişileri değil, günümüzde ülkeyi ve dünyayı ilgilendiriyor. Ülkemizde ekmek israfına bakalım ve israf konusunda bulunduğumuz noktayı bilelim.

Ülkemizde Günlük Ekmek İsrafı
Ekmeğin içerisinde kullanılan malzemeler, fırında çalışan kişilerin maaşları, pişme esnasında kullanılan yakıt ve bir ekmek meydana gelene kadar harcanan her şey bir ihmal sonucu çöpe gidiyor ve bu hem ülke ekonomisine hem de bireysel olarak kişilerin ceplerine yansıyor. Fiyatı bizlere ucuz gelip de kolayca çöpe attığımız ekmeği herkes bizim gibi düşünüp attığı zaman yukarıda verdiğimiz oranlar çıkıyor ortaya. Oysaki akşam yemeğinden sonra evdeki ekmek stokunu kontrol edip, fazla ekmekleri dondurucuya koysak bu israfı tamamen durdurabiliriz. Şimdi dondurucuda olan ekmeklerle neler yapabilir, nasıl değerlendirebiliriz ona bakalım. Dondurucuda saklamakta olduğumuz ekmekten köfte, İskender, ekmek tatlısı, ekmek mantısı, yumurtalı ekmek ve daha birçok yiyecek hazırlayabiliriz ya da sofraya oturmadan 5 dakika önce çıkartıp fırında ısıtarak ekmeği yeniden değerlendirebiliriz. Bir kişi isterse ülke, ülke isterse dünya değişir.

Ülkemizde Günlük Su Kullanımı
Yukarıda verdiğimiz oranlar ortalama ihtiyaç gibi gözükseler de bir de ihtiyaç dışı kullandığımız, yani israf ettiğimiz suyu düşünelim. Diş fırçalarken boşa akan üç dakikalık su, sebze yıkarken boşa akıttığımız su, bulaşık durularken boşa akıttığımız su, duşta boşa akan su, elleri yüzü yıkarken boşa akan su, işte bu gözden kaçırdığımız keyfi tembellikle boşa akan su, gelecek nesillerimizin susuzluğu demektir. Henüz dünyaya gelmemiş bir insanın susuz kalmasının sebebi olmak istemiyorsak, peygamber torunlarının suya muhtaç gittiklerini unutmadıysak, bu israfa biz dur demeliyiz. Evimizde hayatımızı kolaylaştıran makineleri biz kontrol edelim. Elektrik kullanımını en aza indirelim. Evlerimizde bulunan avizelerin 5 adet ampulü varsa onu bire düşürelim. Kışın buzdolabının ayarını düşürelim. Kombilerimizi sabitleyelim ve kullanmadığımız odaların peteklerini kapatalım. Artan yemeklerimizi bir şekilde yeme şansımız yoksa, hayvan barınaklarına ya da sokak hayvanlarına verelim. İsrafın her türlüsünden sakınalım, tasarruf için önemli bir adımı ilk kendi evimizden atalım.
" } ] }