{ "title": "Kadmiyum Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Kadmiyum-Zararlari-18.jpg", "date": "22.01.2024 01:52:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kadmiyumun Zararları, Kadmiyum (Cd) periyodik cetveli B grubunda olan, gümüş beyazı renkte metal bir elementtir. Doğada kadmiyum sülfür (CdS) şeklinde ve çinko cevherlerinde bulunur. Çinko üretimi yapıldığı zaman yan ürün olarak elde edilir. Kimyasal özelliği çinko ve cıva arasındadır. Birçok bileşikleri, boyalarda sarı ve kırmızı pigment şeklinde kullanılır. Kadmiyum elektrot ile yapılan akümülatörler, kurşunla yapılan akülerden daha uzun ömürlü olur. En fazla demir, çelik, bakır ve çinko üzerine kaplanıp, korozyona karşı dayanım sağlamak amacıyla kullanılır. Ergime noktası düşük olan alaşımların bileşimine girer. Kadmiyum izotopları iyi bir nötron emilmesi sağladığından, nükleer reaktörlerde yavaşlatıcı amacıyla kullanılır. Bileşikleri genellikle zehirli olduğundan insan için kadmiyum zararlıdır

Kadmiyum Kullanım Alanları: en düşük ergime noktasına sahip olan alaşımların önemli bir bileşenidir. Kullanım alanları içinde yüzde 60 ile en büyük pay, elektroliz yoluyla yapılan kaplama alır. Nikel kadmiyum pilleri, E. M. F. Gözeleri ile lehim yapımı için; ayrıca nötron yutma özelliği sebebiyle nükleer reaktörlerin kontrol çubukları ve zırhlama için kullanılır. Bazı bileşikleri, siyah beyaz ile renkli televizyon tüplerinde yer alan fosforesan bileşiklerinde bazı bileşikleri ise PVC maddeye dayanıklılık kazandırmada kullanılır. Sülfidi (CdS), sarı pigment olarak kullanılır.

Kadmiyumun Zararları Nelerdir? Kadmiyum ile bileşik çözeltileri zehirlidir. Ağır metaller içerisinde yer alan en tehlikeli ve toksit maddelerden biri de kadmiyumdur. Çevrede bulunan kadmiyum kaynağı; içeriğinde kadmiyum bulunan boya, sigara dumanı, plastik katkı ürünleri, Kadmiyum sülfür ile çinko üreten tesislerdir. Kadmiyum Pilleri çöpe atıldığında, depo sahasında bozulup, kadmiyum ile bileşikleri serbest duruma geçerek suya karışmaktadır. Kadmiyumlu sızıntı su, içme suyu ve toprağı kirletip, gıda zinciri ile içme suyu yoluyla insan vücuduna girer.

Vücut kadmiyumu kalsiyum şeklinde algılar ve kadmiyum vücut içinde birikmeye başlar. Vücutta kalsiyum eksilmesi nedeniyle kemikler ağır ağır zayıflamaya başlar. Ayakta durmak, hatta öksürmek bile kemik kırılmasına hatta iskeletin ufalanarak sonuçta hastanın ölmesine sebep olur. Bundan ayrı olarak günde bir paket sigara içen bir insanın vücutları ve daha ziyade karaciğer ile böbreklerinde sigara içmeyenlere oranla %50 civarında daha fazla kadmiyum mevcuttur. Ankara'daki bir araştırma da hava kirliliği çok olan semtler de yaşayanların idrarında kadmiyum ile kurşun olduğu görülmüştür.

Kadmiyum zararı olarak, ayrıca İtai ile akciğer hastalıkları, prostat kanseri, kansızlık, doku tahribatı, Anfiyen ile kronik neval tübüler bozukluk ve böbrek üstü bezlerini tahrip ettiği görülmüştür.
" } ] }