{ "title": "Kahvenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/kahvenin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 08:49:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kahvenin zararları, kökboyasıgiller ailesinin bir ferdi olan kahve Coffea adlı bir ağacın çekirdeklerinden elde edilmektedir. Çekirdekler özel bir işlem ile öğütülerek mükemmel bir lezzet olan kahve elde edilir. Kahve sade, sütlü ya da süt tozu gibi malzemeler ile karıştırılarak hazırlanabilir. Hazırlanan kahve farklı adlarda servis yapılır. Ülkemizde kahve bir kültürüdür ve çaydan sonra en çok tüketilen içecektir.

Kahvenin Zararları Nelerdir?

Kalp Sağlığı: Aşırı kahve tüketimi kalpte ritim bozukluğuna yol açabilir. Kahvenin içinde yer alan kafein düzensiz kalp atışlarına ve kalp çarpıntısına yol açabilir. Ayrıca taşikardi gibi bazı hastalıkların oluşum göstermesine sebep olabilir. Uzmanlar özellikle kalp hastalarının aşırı kahve tüketiminden uzak durması gerektiği önermektedir.

Tansiyon: Günde 4-5 fincan kahve tüketen kişilerde yüksek tansiyon görülme olasılığı daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre aşırı kahve tüketimi tansiyonun hızla yükselmesine neden olmaktadır.

Mide: Kahve normalde mide rahatsızlıklarına yol açamasa da bu tür rahatsızlıkların şiddetlenmesine neden olabilir. Çünkü kahve midede asit salgısını arttırıcı bir etkiye sahiptir.

Diyabet Hastalığı: Yapılan bir araştırma sonucuna göre aşırı kahve tüketimi Tip2 diyabet hastalığı riskini arttırmaktadır. Yemeklerden sonra yükselen kan şekeri ile bir kahve tüketimi yapılırsa diyabet hastalığı olumsuz yönde etkilenebilir.

Su Kaybı: Uzmanların bir kısmı kahvenin su kaybına yol açtığını savunurken bir kısmı vücuda zarar verici bir sıvı kaybı yaşanmadığını savunmaktadır.

Migren: Kahvenin bilindik en önemli olumsuz etkisi migreni tetiklemesidir. Kahvenin içeriğinde yer alan maddeler beyinde kan hücrelerini olumsuz etkileyerek migren ağrılarına yol açabilmektedir.

Vitamin ve Mineral Kaybı: Kahvenin içinde yer alan kafein demir ve diğer minerallerin emilimini engellemektedir. Ayrıca kalsiyumun vücuttan atılmasına yol açmaktadır. Bu durumda kemik erimesi riskini arttırmaktadır.

Doğurganlık: Kafein doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen bir maddedir. Gün içinde 3 fincandan daha fazla kahve tüketimi kadınlarda üreme sistemini olumsuz etkileyerek kısırlığa yol açabilmektedir. Aşırı kafein tüketimi yumurtlama bozukluğuna yol açmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre kahve erkeklerde ise kadınların tam aksine spermin daha güçlü olmasına neden olmaktadır.

Gebelik: Aşırı kahve tüketimi anne karnında bulunan bebeği olumsuz yönde etkilemektedir. Gebelik döneminde günde 1 fincandan fazla kahve tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Kanser: Kahve tıpkı yeşil çay gibi antioksidan içerdiğinden dolayı kansere yol açan hücrelerin gelişmesini önleyici etki sağlamaktadır.

Safra Taşları: Kadınlarda erkeklere oranla safra taşı görülme olasılığı 2 kat fazladır. Gün içinde 3 fincan kahve tüketen kadınlarda tüketmeyenlere oranla safra taşı görülme olasılığı %25 daha azdır.

Karaciğer Sağlığı: Düzenli kahve tüketimi siroz gibi karaciğer hastalıkları nedeni ile oluşan şikâyetlerin azalmasını sağlamaktadır.

Beyin Sağlığı: Kahvenin konsantrasyonu arttırıcı etkisi vardır. Özellikle okul çağındaki çocuklara az ölçüde kahve süt ile karıştırılarak verilirse derslerindeki başarı dereceleri artabilir. Kahve özelikle ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalığının oluşma riskini %50 civarında azaltıcı etkiye sahiptir. Günde maksimum 3 fincan kahve tüketilerek Alzheimer hastalığına karşı korunma sağlanabilir.

Baş Ağrısı: Migreni olumsuz olarak etkileyen kahve baş ağrılarına karşı faydalı bir içecektir. Kahve baş ağrılarını %40 oranında azaltıcı etkiye sahiptir.

Cilt Sağlığı: Kahve selülitlere karşı iyi gelen içecekler arasında yer almaktadır.
" } ] }