{ "title": "Karabuğdayın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/karabugdayin-zararlari-1918.jpg", "date": "21.01.2024 20:12:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karabuğdayın zararları, zor iklim şartlarına uyum sağlayabilen, geniş yaprakları olan tek yıllık bir bitkidir. Dik gövdeye zayıf köke sahiptir, gövdesi kırmızımsı bir renktedir. Yaprakları kalp şeklinde, dallarında ufak beyaz çiçek grupları vardır. Engebeli, kurak ve serin yerlerde yetişir. Karabuğday etrafında yabani otların yetişmesine izin vermez ve bu nedenle çiftçiler tarafından tercih edilen bir üründür. Karabuğday çiçeği ortalama olarak 2-3 ay içinde yetişir. Dona karşı korunması gerekir. Don karabuğdayın verimini olumsuz etkiler. Topraklara kolay uyum sağlayan karabuğday dekara 5 kg tohum olarak ekilir. Ekim serpme şeklinde uygulandığında 10 kg tohum kullanılması gerekir. Toprağa 3 cm derinliğinde ekilen bitki için gübrelemeye ihtiyaç yoktur. Bitki 30 gün içinde çiçeklenerek tohum vermeye başlar. Kuruduktan sonra hasadı yapılır. Hasat için biçerdöver kullanılır.

Arpa ve pirinç gibi tahıllardan farklı olsa da tahıl benzeridir. Arpa ve pirinç gibi tahıllar tek çenekli, karabuğday ise çift çeneklidir. Bu tür tahıllardan farkı da bu özelliğidir. Karabuğday tohumu gri, kahverengi ya da siyah renktedir. Ukrayna, Çin, Japonya ve Rusya gibi ülkelerde üretimi yaygın şekilde yapılmaktadır. Ekimi Nisan ve temmuz aylarında yapılır. Karabuğday, ekmek, bisküvi, makarna, çorba, tatlı, konserve gibi daha pek çok ürünün içinde kullanılmaktadır.

Karabuğdayın Zararları Nelerdir?
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?
" } ] }