{ "title": "Kortizonun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/kortizonun-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 05:08:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kortizonun zararları, böbreklerin üzerinde bulunan böbrek üstü bezleri tarafından üretilen kortizon, bir hormondur. Vücutta kan şekeri sentezinde, protein yapı taşlarının parçalanmasında etkili olur. İnsanlarda dinlenme sırasında bile üretilen bir hormondur. Kişiler ne kadar kilolu olursa, üretilen kortizonun miktarı artar. Eğer vücutta kortizon eksikliği belirlendiyse ya da hastalıkların tedavisi sırasında dışarıdan verilmesi de mümkündür. Ancak kortizonun fazla olması bazı yan etkilerin görülmesine neden olabilir. Bu nedenle kişiler fazla kortizonun vücuttan atılması için, beslenmesine dikkat etmelidir. Vücuda kortizon verilmesi tehlikeli olsa da eksik olması da sağlık sorunlarının yaşanmasını sağlayabilir. Böbrek üstü bezleri yeteri kadar kortizon üretemezse, bunun doktor kontrolünde dışarıdan alınması gündeme gelebilir.

Kortizon vücutta hangi etkileri yapar?

Kortizon yararlı etkilerinin yanında, aşırı miktarda olduğunda vücutta atılması zor olan bir hormondur. Kortizon içeren ilaçların fazla miktarda kullanılması halinde yüksek tansiyon, vücutta su ve tuz tutulumu nedeniyle ödem, karın ve omuz bölgelerinde yağ birikimi, kaslarda ve kemiklerde erime gibi ciddi sonuçlar meydana gelebilir. En önemli yan etki olarak yüzün şişmesi, yuvarlaklaşması ve sırt bölgesinde yağ birikimin olması gelir. Vücutta insülin dengesinin bozulmasına, kan şekeri seviyesinin artmasına neden olduğu gibi, böbrek hastalarında ve tüksek tansiyon hastalarında olumsuz etkilere sebep olabilir.

Kortizonun vücuttan atılması nasıl olur?

Vücuttaki kortizonun tamamının atılması olanaksızdır. Çünkü böbrek üstü bezlerinde sürekli olarak kortizon üretimi olur. Kortizonun vücutta olmadığı zaman ölüm gerçekleşir. Bu nedenle kortizon alımının mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir. Vücuttaki kortizon dengesinin mutlaka kurulması gerekir. Bunun için beslenme çok önemlidir.

Kortizon tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Kortizonlu ilaçlarla yapılan tedavinin uzun sürmesi ya da yüksek dozlarda ilaçların alınması halinde, vücuttaki etkiler hemen dikkat çekici hale gelir. Yağ ve su tutulması nedeniyle ödemler oluşabilir, kas erimesi olabilir, kemik erimesi görülebilir. Özellikle gebe kadınların kortizon alması halinde, gebelik şekeri riski artar. Rahatsızlıkların etkisiyle kişilerde böbrek sorunları ve kalp yetmezliği görülebilir. Kortizon tedavisi sırasında, bu tedavi birden kesilmemelidir. Eğer tedavi aniden kesilirse, Addison krizi oluşabilir. Bunun nedeni tedavide böbrek üstü bezinin kortizon üretimini kesmesinden kaynaklanır.
" } ] }