{ "title": "Koşu Bandı Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/kosu-bandi-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 03:33:59", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Koşu Bandının Zararları, Zayıflama, sağlık ve spor denilince insanların aklına ilk gelen şey genelde koşu bandıdır. Koşu bantları milyonlarca insan tarafından sağlıklı ve daha güzel bir vücuda sahip olmak adına düzenli olarak kullanılmaktadır. Bizler için oldukça faydalı bu alet eğer doğru kullanılmazsa zararlı olabilmektedir.

Koşu bantları genelde zemin türlerine göre iki guruba ayrılmaktadırlar. Bunlardan ilki normal zeminli koşu bantları diğeri ise esnek zeminli koşu bantlarıdır. Normal zeminli koşu bantları esnek zeminli koşu bantlarına göre insanda daha fazla sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Sabit zeminli koşu bantlarında koşmak aynen beton ve asfalt bir zemin üzerinde koşmaya benzemektedir. Bu durumda koşarken zemine uyguladığımız kuvvetin çok az bir kısmı zemin tarafından emilecektir ve zemin uyguladığımız kuvvete, tepki kuvveti olarak bizim ayaklarımıza kuvvet uygulayacaktır. Bu durumda kısa süre sonra ayaktan bileklere kadar uyuşma ve kramp hissi yaşanır.

Diğer taraftan esnek zeminli koşu bantlarında koşmayı toprak veya çim zeminde koşmaya benzetebiliriz. Buralarda koşarken ayağımızı zemine vurduğumuzda enerjinin çoğu zeminin elastikli sebebiyle emilecektir ve az bir kısım kuvvet tepki kuvveti olarak ayağımıza dönecektir. Bu durum bilek ve dizlerde daha az deformasyonlara yol açar. Bir diğer önemli faktörde koşu bantlarında kullandığımız spor ayakkabısı türleridir. Seçilecek spor ayakkabı ayakları rahat ettirmeli ve taban dolgusu esnek bir yapıda olmalıdır.

Uygun malzemeler seçilmediği zaman koşu bantlarında ayak rahatsızlıkları, bilek ve kıkırdak rahatsızlıkları, kas rahatsızlıkları, kalça rahatsızlıkları ve sırt ağrıları yaşamak mümkündür. Uygun malzemeler seçilse dahi koşu bandı üzerinde ayakkabısız koşulmamalıdır, koşu bandında kalınan süre abartılmamalıdır ve bir gün ara verilip bir gün kullanılmalıdır. Koşu bandında sürekli koşulmamalı bu süreler yürüyüşlerle bölümlere ayrılmalıdır. Örnek verecek olursak on dakika koşudan sonra on dakika yürüyüş veya yirmi dakika koşu on dakika yürüyüş şeklinde uygulanabilir. Koşu bandının üzerinde yüksek hızlarla koşulmamalıdır. Bunun yerine süre uzatılarak harcanmak istenilen kalori miktarı aynı tutulabilir. Bu şartlara uyulmadığı takdirde sağlık elde etmek için yapılan sporun tam aksine sağlık problemleri oluşturması yüksek olasılıktadır.
" } ] }