{ "title": "Kurşunun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/kursunun-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 22:41:31", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Kurşunun Zararları, Kurşun vücutta kullanılmayan insan için tehlikeli bir metaldir. Kurşun gerek doğal olarak gerekse endüstriyel atık olarak doğada sık rastlanan bir metaldir. İnsan bu tehlikeli metale sindirim yoluyla, solunum yoluyla veya deriyle maruz kalabilir. Bu metalin vücutta toksik miktarlara gelmesiyle başta beyin olmak üzere birçok organa zarar verebilmektedir. Çocuklarda daha belirgin olarak etkilerini göstermektedir. Kurşun zehirlenmesi öğrenme güçlüklerine ve davranışsal bozukluklara neden olmaktadır. Uzun süreli bu zehirlenme devam ederse sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir, boy kısalığı gelişebilir. Kansızlıkta sık görülen etkilerindendir. Ayrıca beyin ödemi, baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç kaybı ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilmektedir.

Kurşun günlük hayatımızda boyalarda, araba yakıtlarında, fabrika atıklarında, su borularında kullanılabilmektedir. Bu malzeme havada, yerde veya suda atık olarak birikmiş olabilmektedir. Küçük çocuklar keşfetme amacıyla her nesneyi ağızlarına götürmektedir. Buda kimyasal boyayla boyanmış bir zeminden kopan partikülleri veya bu boylarla boyanmış bir oyuncağı ağızlarına almasıyla kurşun vücuda girer. Ayrıca balıkçı oltaların da kullanılan kurşunlar suda kalmaktadır. Bu yolla da vücuda kurşun alınabilmektedir. Araçların yakıtlarında kullanılan yakıta araçlarda vuruntu yapmaması için kurşun katılmaktadır. Bu kurşun yakıt yandıktan sonra havada partiküller olarak kalmaktadır. İnsanlar havayı soluduklarında havada asılı kalan bu kurşun partiküllerine maruz kalmaktadırlar. Ayrıca endüstriyel maddeler olan pil, akü, lehim, kablo gibi maddelerde yüksek oranda kurşun içermektedir. Çocukların oynadığı oyun hamurlarında dahi kurşun tespit edilmiştir. Bu maddelere temasla da deri yoluyla kurşun vücuda geçmektedir. Kurşun insan vücuduna girdikten sonra yirmi yıl boyunca kalmaktadır. Buda azar azar aldığımız kurşunların birikerek zamanla tehlikeli boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır.

Kurşundan korunmanın en etkili yollu zorunlu olmadıkça kurşunun hiçbir şekilde kullanılmamasıdır. Kurşunlu malzemelerin denetimleri arttırılmalıdır. Kapı ve pencere pervazlarında kalan toz ve boyalar iyice temizlenmelidir. Kullanılan malzemelerin içeriğine kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu malzemeler özellikle çocuklardan uzak tutulmalıdır.
" } ] }