{ "title": "Kürtajın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/kurtajin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 11:36:17", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Kürtajın zararları, halk arasında bebek aldırma veya gebelik sonlandırma gibi isimler ile anılan kürtaj rahim içerisinde bulunan ceninin çeşitli yöntemler ile alınma işlemidir. Kürtaj sadece kişilerin isteği üzerine yapılan bir işlem değildir. Anne karnında ölmüş olan bebek, boş gebelik ve düşük olduktan sonra içeride kalan parçaları temizlenmek için uygulanmaktadır. Lakin dış gebelik kürtaj yolu ile alınmamaktadır. Bunun için kişilere ilaç veya ameliyat önerilir. Her operasyonda risk olduğu gibi kürtajda da riskli durumlar vardır. Ama önceki günlere oranla gelişen modern aletler ve uygulamalar sayesinde bu riskler en aza indirilmiştir.

Kürtajın Zararları ve Riskleri Nelerdir?

Kanama: Kürtaj esnasında veya daha sonrasında kişilerde kanama görülebilir. Ancak bu kanama genelde 10 hafta ve ileriki haftalarda olan kürtajlarda sık görülür. Bunun dışında gebeliği 10 haftadan önce olan kişilerde kanama riski çok fazla görülmemektedir. Genelde kanunen 10 haftadan büyük olan gebeliklerde kürtaj yapılmamaktadır.

Parça Kalması: Pek çok doktorun yaptığı en sık hatalardan bir tanesi ve en fazla görülen komplikasyonlardan biridir. Bu durum kendini kısa bir süre içerisinde belli eder ve ortaya çıkan kanama ile anlaşılır. Yapılan kürtajın ardından kişiye tekrar kürtaj yapılması gerekebilir. Kişinin sağlığını erken süre içerisinde tehlike atmaz ama önlem alınma ise sorunlara nende olabilir. Bu durum genelde 9 ve 10 haftalık gebeliklerde sık görülür.

Hamileliğin Devamı: Genelde erken yapılan gebelik kürtajlarında gebelik devamı gibi duruma rastlanabilir. Bu olay gebelik ürünün tam olarak boşaltılmaması halinde oluşur. Ancak fark edilmesi fazla uzun sürmez ve birkaç hafta veya gün içerisinde anlaşılır. 5 haftadan daha küçük olan gebeliklerde görülen bir vakadır. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için kişilere önerilen kürtaj haftası 5 ile 6 hafta arasıdır.

Enfeksiyon: kürtaj yapılırken kullanılacak olan malzemelerin temiz olması gerekir. Eğer kürtaj steril olmayan aletler ile yapılırsa büyük bir enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonu önlemek için kişiye antiseptik solüsyonlar sürülmeli ve aletlerin temizliği de iyi yapılmalıdır. Eğer kişiye kürtaj esnasında enfeksiyon bulaşmış ise antibiyotik ilaç verilebilir.

Kürtajın Olmaması: Önceden geçirilmiş birtakım operasyonlar v ya rahimdeki şekil bozuklukları kürtaja engel olabilmektedir. Bu durumlarda bölgeye katater sokulamaz ve işlem gerçekleştirilemez. Kataterin sokulması halinde kişiye vajinal yoldan ve ağızdan ilaç alması önerilir. Bu ilaç rahmin açılmasını sağlar ve kişinin kürtajı gerçekleştirilebilir.

Rahim Delinmesi: kürtajın ileri ki haftalarda yapılması ile görülen bir durumdur. Rahim delinmesi sorunu pek sık karşılaşılan bir sorun değildir ama ileri gebelik durumlarında oldukça sık karşılaşılmaktadır. Rahim delinmesi halinde kişilerin tekrar bir operasyon geçirmesi gerekebilir. Ancak kendiliğinde de iyileşmesi mümkün olan bir durumdur. Eğer iyileşmez ise kişiye ameliyat ile onarma yapılabilir.

Rahim Yapışıklığı: kürtaj sırasından en nadiren karşılaşılan durumlardan bir tanesi de rahim yapışıklılığıdır. Bu durum genelde dokunun travmaya uğraması sonucunda görülür.
" } ] }