{ "title": "Lazerin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Lazerin-Zararlari-69.jpg", "date": "23.01.2024 06:54:54", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Lazerin zararları, genelde kozmetik alanında meydana gelen zararları en sık görülen bir durumdur. Bu durumlar her lazer tedavisi gören kişilerde meydana gelmeyebilir fakat yine de kişiler üzerinde riskler teşkil etmektedir.

Lazerin zararları ve etkileri nelerdir?

Ağrı ve acılar; lazer cilde uygulandığı sırada acı ve ağrılar meydana gelebilir. Kremler ile vücudunuza bölgesel anestezi uygulanmasının başlıca sebeplerinden birisi lazerin yol açtığı ağrıları ve acıları azaltmak amaçlanır. Fakat bu anesteziler geçicidir ve yapılan işlemlerden sonra ağrı ve acılar devam edebilir.

Kızarıklık ve şişme; lazerin zararlarından birisi olan kızarıklık, şişme ve kaşıntı oluşmasıdır. Bu durum lazerle cilt tedavilerinde en yaygın görülen yan etkileridir. Lazer ışını cildin üst tabakasını buharlaştırdığı için bu kızarıklıklar aylarca cildinizde kalabilir. Şişlik ve kaşıntı şikâyetleri genellikle bir hafta içerisinde geçmektedir. Çoğu kişide şişlik ve kaşıntı çok sık görülmektedir.

Güneş ışınlarına hassaslık; kozmetik alanda kullanılan lazerin, cilde çok fazla ısı ve hasar vermesi, güneş ışınlarına karşı savunmasız kalmasına sebep olmaktadır. Yüz kısmına lazer uygulanırsa eğer, uzun bir süre güneşe çıkmamanız ve güneş koruyucu kremler kullanmanız gerekir. Güneş koruyucusu sürmeden dışarı çıkmamanız gerekir. Lazerin zararları arasında ciltte güneşe duyarlılık meydana gelmesidir.

Deride meydana gelen renk değişikliği; lazer uygulamaları her ciltte farklı renk değişimlerine neden olmaktadır. Genel olarak kozmetik amaçlı kullanılan lazer tedavileri sonrasında bazı kişilerin ten rengi biraz daha koyulaşırken bazılarında ise cilt renginde açılmalar meydana gelir. Bu durumun cildinizin diğer kısmıyla farklı tonlarda olması kötü bir görünüme yol açması lazerin zararları arasındadır.

Deride morarmalar; lazer uygulamalarının sonunda vücutta morarmalar oluşabilir. Deri altındaki damarların, lazer uygulamasından sonra yırtılması ve deride mor lekeler oluşturmasından kaynaklanır. Bu ciltteki morarmalar kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolacaktır.

Çizgi oluşumu; lazer tedavisinden sonra bölgede hafif de olsa diğer kısımlardan ayıran bir çizgi oluşmaktadır. Özellikle kaş ve dudak çevresinde daha sık görülmektedir. Bunun için düzeltici bir işlem yoktur. Fakat iyi bir makyaj ile belirtileri saklayabilirsiniz.

Enfeksiyon; lazerin zararlarından olan enfeksiyon, çok sık görülmemektedir. Enfeksiyon oluşumunu engellemek için doktorlar uygun antibiyotik krem ve ilaçlar vererek çözüm üreteceklerdir. Ayrıca lazer sonrası meydana gelen kabukların kopartılması enfeksiyon riskini arttıracaktır. Oluşan kabukların kesinlikle kopartılmaması gerekir, aksi halde enfeksiyon meydana gelmektedir.

Yaralar; lazer sonrası cildinizi güzelleştirmek için önce kötü bir görünüm meydana gelir. Aslında bu etken cilt tipinize göre değişmektedir. Eğer çok hassas ve açık tenli bir cildiniz varsa, lazer uygulamasından sonra yara oluşumları yüksektir.

Kabuklanma ve kabarmalar; ışık tabanlı yüz bakımlarında en çok görülen şikâyetler arasındadır. Genellikle bu oluşumlar bir veya iki hafta içerisinde kendiliğinden geçer.

Ciltte oluşan yağ kaybı; lazer işlemlerinden sonra ciltte yağ kaybı meydana gelmektedir. Genellikle yüzdeki yağ gözeneklerinin sıkılaşması ve daralması sonucu bir değişim meydana gelir. Bu sonuç bazı koşullarda istenmeyen bir durum olabilir.

Cilt problemleri; lazerin zararlarında biri de cilt sorunlarının meydana gelmesidir. Bu süre zarfında cildin aynı noktaları iki veya üç kez lazere maruz kalması, lazer etkilerinin daha da fazla görülmesine neden olmaktadır.

Sivilce oluşumu; lazer tedavi sonrası cildin gözeneklerinde açılma ve eski derinin atılmasıyla birlikte akne oluşumunun görülmesi lazerin zararları arasında bulunmaktadır.
" } ] }