{ "title": "Metanol Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Metanol-Zararlari-16.jpg", "date": "20.01.2024 17:34:52", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Metanol zararları, genellikle toksik içermelerinden kaynaklanır. Metanol yani metil alkol pestisit, alternatif yakıt ve çözücü olarak sanayi alanında kullanılan toksik bir alkol çeşididir. İnsanlarda bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak metil alkol oluşur. Sebzelerde ve meyvelerde, meyve sularında, fermente içerikler ile aspartam bulunan meşrubatların tüketimde kullanılır. Metanol bulunan içecekler ya da metanolün doğrudan kendisinin tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir.

Metanol zararları nelerdir?

Metanol doğrudan bulaştığında en sık görülen sonuçlarından bile göze giren beyin sinirlerinin tahrip olması sonucu görme kaybının getirilmesidir. Aynı zamanda beynin belli bir bölgesinde hasar oluşturarak yürümede zorluk meydana gelmesi, vücutta hareket kabiliyetinin kaybedilmesi, düşünme bozukluklarının yaşanması gibi sorunlar meydana getirerek sinir sistemini tahrip etmektedir. Sıklıkla metanole maruz kalınması durumunda vücutta kalıcı etkilere yol açar. Metanol kansorejen bir madde değildir. Fakat vücudun sıklıkla metanol ile ilişkiye girmesi sonucu yüksek toksit etkisi ortaya çıkarmaktadır. Metanolün üreme sistemi üzerinde etkisi vardır. Metil alkol tekrarlı maruz kalındığında ise yeni doğmuş bebeklerde sinir sistemi bozukluklarına yol açar. Kronik zehirlenme tekrarlanan baş ağrıları, baş dönmesi, mide rahatsızlıkları, uykusuzluk, gözde iltihaplanma, mide rahatsızlıklarına ortaya çıkması ve görme eksikliğinin oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte ciltte meydana gelen tahriş olma nedeni de metanoldür. Metanol zehirlenme etkilerini 1-72 saat arasında gösterir. Metanol kanda asit birikmesine neden olarak körlükler hatta ölümler meydana gelmektedir. Metanol zehirlenmesinin ilk belirtileri baş dönmesi bilinçsiz meydana gelen hareketler ve bu halin oluşmasıdır. Bununla birlikte kalp çarpıntısı solunum zorluklarının oluşması, kusma ve bulantı gibi sebeplerde oluşabilir. Metanol aşırı maruz kalındığında ise nöbetler geçirilmekte ve kişi komaya girebilmektedir. Metanol etkisinin hafif yaşanması zehirlenmenin hemen geçeceği anlamına gelmez. Metanol maruz kalınca geri dönüşü mümkün olmayan kalıcı hasarlara neden olur.

Metanol yutulduğunda ise vücudunda büyük zararlar verebilir. Nörolojik olarak baş dönmesi, koma nöbetleri, baş ağrısı gibi durumlar meydana gelebilir. Gastrointestinal olarak da ishal karaciğer sorunları ve mide kanaması oluşabilir. Oftalmolojik olarak da görsel halüsinasyonların görülmesi, bulanıklık yaşanması gibi etkiler oluşturabilir. Metanol zararlarına metanolün aşırı şekilde maruz kalmaya devam edilirse böbrek yetmezliği, ayrıca idrardaki kas ve kan hücrelerinde ölümler meydana gelir. Ağır vakalarda ise bilinç bozuklukları, konvülsiyon ve koma oluşabilir. Zehirlenme teşhisi konulan kişilerde gözde bulunan retina tabakasındaki gangliyon hücreleri ile optik sinirlerde bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmalar görme organında bölgesel veya tamamen gözlerin kapanmasına neden olur. Zehirlenmenin erken teşhisinden sonra ilk iş midenin hızlı bir şekilde yıkanmasıdır. Hastada asidoz gelişmiş olduğunda ise belli bir miktarda bikarbonat verilmesi hastanın asidozu kontrol altına alınmış olur.
" } ] }