{ "title": "Midyenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/midyenin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 10:27:27", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Midyenin Zararları, Midye, birbirlerine eklenmiş iki parçalı kabuklu olan yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır. Genellikle simetrik, iki kabuklu yumuşakçalar suyu filtre ederek suda bulunan gıdalarla beslenmektedirler, vücudu bir menteşe ile birleşen iki kabuk içinde, sınıfın tamamı Tatlı su ya da denizlerde yaşayan 30,000 türü bulunmaktadır. Kara midye, kum midyesi, tkidonya, istiridye, kıllı midye, akivades gibi takım arkadaşları vardır. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu 'midye' olarak, bir kısmı da istiridye olarak adlandırılır. Deniz Tarağı ya da Tarak adıyla bilinen türler de bazen 'midye' olarak adlandırılır. Bütün Bivalvia sınıfından olan omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak bilinen deniz kabuğu ortak adıyla anılmaktadırlar. Denizlerin kıyıya çok yakın olduğu kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülür. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerin kabukları siyaha yakın koyulukta, düz yüzeyli, oval birbirine benzer biçim ve büyüklüktedir. İçlerinde bulundurdukları sedef sayesinde midyeler zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler. Midyelerin sindirim yapma özellikleri yoktur.

Midye türleri: Birçok türü vardır. Bunlar Denizkulağı, Zebra midyesi, Dev midye, Mavi midye, Tarak midyesi, Kelebek midyesi, Pina ve Çin şapkası olarak bilinmektedir. Midye dolması Mavi veya Kara midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin özellikle Marmara ve Ege Bölgelerinin bazı illerinde yapılır ve çoğu illerimizde de satılmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili olmasının yanı sıra zengin iç sulara sahip olan ülkemizde su ürünlerinin tüketiminin tavuk ve et kadar fazla miktarda olmadığı bir gerçektir. Oysa su ürünleri beslenme için son derece faydalı ve gerekli olup; doğada bulunan ender diyet gıdalarındandır. Yüksek protein ve vitamin içermekte ve insan beslenmesi ile gelişimi açısından çok önemli olan amino asitleri dengeli oranlarda ihtiva etmektedirler. Kolay sindirilebilmekte olup, su ürünlerinin genç-yaşlı her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilmesi sağlanmaktadır. Midye eti de diğer su ürünleri gibi iyi bir besin kaynağıdır. Midye etinin en lezzetli olduğu zaman bahar başlangıcı, sonbahar ve kış aylarıdır. Midye eti doymamış yağ asitlerini yüksek, doymuş yağ asitlerini düşük oranda içermektedir. Son yıllarda adından sıkça bahsedilen omega 3 yağ asidi midyenin kaynağıdır. Omega 3 yağ asidinin vücutta birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, midye etinin içerdiği esansiyel amino asit de 100 gramında ne kadar ihtiva eder dersek, 9 gram esansiyel amino asit içerdiği de bilinmektedir.

Her ne kadar midyenin faydası varsa da midyelerin insan sağlığında bazı hastalıklara ve zehirlenmelere yol açtığı da bilinmektedir. Bu risk temel olarak 3 sebepten kaynaklanmaktadır.
Türkiye'de midye bol miktarda tüketilen deniz ürünlerinden biridir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara değinecek olursak zararları oldukça fazladır. Bu midyede kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metallerin yanı sıra tarımsal karışım kalıntılarının bulunduğu ve ayrıca midyelerin beslenmek amacıyla suyu filtre ederken, suda bulunan kadmiyum, kimyasal maddeler, cıva, kurşun gibi ağır metaller bulundururken endüstriyel atıkları ve bazı patojen organizmaları da bünyelerine aldıklarını kanıtlamışlardır. Midyelerin yaşadıkları suyun kalitesi çok önemli demiştik, bu sulara kanalizasyon bağlantısı olan sularda yaşayan midyelerin avlanarak tüketilmesi kesinlikle sağlık problemleri doğuracaktır. Temiz sulardan avlanan midyeler zehirli ve zararlı madde içermeyebilir. Fakat kirli sulardan avlanan midyeler için bunu söylemek doğru olmaz, özellikle avlandıkları bölgede kanalizasyon bağlantısı varsa tam tersi bu sulardan alıp tüketen kişilerin sağlıkları risk altındadır. Özellikle dışkı kökenli maddelerin bulaştığı midyelerin tüketilmesi sağlık açısından oldukça yüksek risk taşımaktadır. Baş dönmesi, baş ağrısı, denge kaybı, yön kaybı ve mide-bağırsak bozuklukları, dudaklarda, dil ve boğazda hissizlik-sızlama yapmaktadır, kas ağrıları, ishal, sıcak ve soğuğa da duyarlılık göstermektedir, kusma, gibi birçok gıda zehirlenmesinde görülen tipik belirtiler göstermektedir. Kısa süreli hafıza kaybı da yaşatabilir.
" } ] }