{ "title": "Paraben Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/paraben-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 06:08:51", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Paraben Zararları, Geçtiğimiz yüz yılın başlarından bu yana Dünya çok hızlı bir şekilde değişim ve gelişim sürecine girmiştir. Bu değişim ve gelişim ne kadar insanlığın yararına gibi görünse de aslında hep zarar görmüştür. İnsan oğlu, doğayı ve çevreyi tahrip ettikçe, aslında en çok zararı kendisine vermiştir. Bu değişen dünyaya paralel olarak da yediğimiz, içtiğimiz gıdalar ve kullandığımız ürünler de birçok değişime uğramıştır.

Dünyada üzerinde yaşayan her insan yediği içtiği her gıdayı hazır tüketir hale geldi. Modernleşen Dünyada İnsan oğlu önceden, doğadan en sağlıklı şekilde topladığı gıda maddelerini, artık market raflarından topluyor. Tabi, normal şartlarda birkaç gün içinde bozulması gereken gıda maddeleri, içine paraben katıldığı için aylarca ve hatta yıllarca bozulmadan her an tüketime hazır olarak kalıyor.

Paraben dediğimiz katkı maddesinin günümüzde içine girmediği bir tane madde yok. Kozmetik ürünleri, deterjanlar, paketlenmiş bütün gıda maddeleri, margarin ile yapılmış, her çeşit hamur işi ürünler paraben içermektedir.

Paraben nedir?

Birçok kozmetik, kişisel bakım, gıda maddelerinin raf ömrünü uzatabilmek için kullanılan katkı maddeleridir. Satın aldığınız herhangi bir ürünün paketinde, methylparepen, ethilpareben, propylpareben, butilpareben, ya da benzylpareben diye bir ibare görürseniz bilin ki, o ürün paraben içermektedir. Parabenler hem zehirdir hem de toksit özelliği taşırlar.

Parabenin insan sağlığında, en çok rastlanan bazı zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz
Parabenin en çok kadınları etkileyerek meme kanserine neden olmasının sebebi, parabenin en fazla kullanıldığı ürünlerin kozmetik ürünleri olmasından ileri gelmektedir. Kadınlarında kozmetik ürünleri kullanmaya, çok erken yaşta başladığını düşünürseniz, buna pek şaşırmamak gerekiyor.

Paraben içeren ürünler nelerdir?

Kozmetik ürünlerinde: Fondöten, kapatıcılar, pudra, göz farları, allık, makyaj temizleme ürünleri, ruj, parlatıcı ve hızlı kuruyan ojelerde bulunur.

İlaçlarda: Merhem ve kremler. Kulak, burun ve göz damlaları, vajinal ve rektal ilaçlar, sargı bezleri ve bandajlar, lokal anestezik ilaçlar.

Genel bakım ürünlerinde: Nemlendiriciler, losyonlar, el, yüz ve vücut kremleri, diş macunlarının her çeşidi, güneş kremleri, tonikler, deodorantlar, rolonlar, sabunlar, şampuanlar, saç kremleri ve bazı saç boyalarında.

Gıda ürünleri: Hazır meyve suları, hazır reçel ve marmelatlar, dondurulmuş gıdalar, hardal, mayonez, ketçap ve salata sosları ve diğer birçok gıda ürünleri.

Bazı kozmetik markaları, paraben 'siz üründe yapmaktadır. Bunu anlamak için aldığınız ürünün üzerinde, pareden içermez veya paraben free ibaresinin olup olmadığına dikkat edin.

Sevdiklerinizin ve kendi sağlığınızı korumak için, paraben 'siz ürünleri tercih edin.
" } ] }