{ "title": "Parmak Çıtlatmanın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/parmak-citlatmanin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 10:38:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Parmak Çıtlatmanın Zararları, hakkında yapılmış fazla araştırma bulunmamaktadır. Uzmanların bu konuda bildirdikleri görüşler olabilecek riskleri içermektedir. Parmak çıtlatma bazıları için gergin bir anın sonucu olarak başvurulan bir alışkanlık, bazıları içinde parmak eklemlerini rahatlatmak için yapılan bir harekettir. Pek çoğumuz bunu farkında olmadan yapar. Bazen yumruk yapılan eller, bazen parmakları geriye itmek, parmakları çekmek yoluyla parmaklar çıtlatılır. Her yöntemde çıtlatma sırasında bir ses duyulur.

Parmak çıtlatma erkekler arasında daha yaygındır. Bu hareket sırasında eklemlerin arasındaki sıvı arttıkça çıkan seste daha yüksek olur. Bu alışkanlığı olan kişiler çıkan sesin eklemlerden geldiğini düşünür. Ancak bu eklem yerlerinde olan kapsüllerden gelir. Eklemlerin rahat hareket etmesi için vücut buralara sinoviyal sıvısı salgılar. Sıvının içeriğinde karbondioksit ve nitrojen gazları olur. Parmaklar çıtlama sırasında esnediğinde eklem arası boşluğu dolduran eklem sıvısındaki gazlar küçük baloncuklar oluşturduğundan sıkışır ve patlayarak ses çıkarır. Ardından eklem boşluğuna yeniden sinoviyal sıvısı dolmaya başlar. Bir defa parmak çıtladıktan sonra, eklemlere bu sıvı doluncaya kadar ortalama 15 dakika boyunca yeniden çıtlamazsınız. Parmak çıtlatma sonrası kişilerde genellikle bir rahatlama hissi olur. Çünkü reseptörlerde uyarılma olur, kaslar gevşer.

Parmak çıtlatma zararlı mı?

Parmak çıtlatma sonrası eklemlere yeniden sinoviyal sıvısı dolduğundan parmakların kavrama yeteneği artar. Bu ilerleyen yaşlarda aynı etkiyi göstermez. Yapılan araştırmalarda genç yaşlarında parmak çıtlatan kişilerin yaşlandıklarında %84 oranında parmak çıtlatmayan kişilere nazaran parmaklarının daha güçsüz olduğu görülmüştür.

Toplumda parmak çıtlatmanın kireçlenme yaptığına dair yanlış bir inanış vardır. Bu konudaki araştırmalarda parmak çıtlatma ve kireçlenme arasında bağlantı görülmemiştir. Parmaklarınızı çıtlatırken yerinden çıarmamanız kaydıyla bunun pek zararı olmaz. Ancak uzun dönemde sıkça parmak çıtlatma nedeniyle parmaklarınızda kavrama sorunu, güçsüzlük yaşayabilirsiniz.

Parmak çıtlatma artrit yapar mı?

Yıllardır parmak çıtlatmanın zararları arasında gösterilen bu alışkanlığın eklemlerdeki kıkırdağa zarar vereceği düşüncesi vardı. Ancak bunun hakkında kesin bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar az olsa da 2009 yılında Parodi Nobel Ödülü alan bir araştırma vardır. Araştırmada Kaliforniyalı Dr. Donald Unger sadece sol elinin parmaklarını 60 yıl boyunca çıtlatmış. Bu uzun süreç sonunda çıtlatmadığı sağ eliyle kıyaslama yaptığında herhangi bir hastalığa rastlamamış.

Bu alanda yapılan başka bir araştırmada ise parmak çıtlatma alışkanlığı olan 28 yaşlı kişide artrit yani eklem iltihabı riskinin az olduğu görülmüştür. Ancak 1990 yılında Detroit'te 45 yaş üzeri 300 kişide yapılan bir araştırmada parmak çıtlatan kişilerde %84 oranında ellerde şişme, bir şey tutarken güçsüzlük gibi sorunlar tespit edilmiştir. Bu yüzden araştırmacılar parmak çıtlatmadan kaçınılması gerektiği görüşünü bildirmiştir. Buna rağmen parmak çıtlatanların eklemlerindeki iltihaplanma, şişme gibi sorunlar çıtlatmayanlara göre fazla değildir.

Başka bir araştırmada kişinin parmak çıtlatıp çıtlatmadığına değil ne kadar sık parmaklarını çıtlattığına bakılmış. Parmak çıtlatma sıklığı ne olursa olsun kişilerde eklem hastalığı riski arasında bir fark bulunamamıştır. Buna göre parmak çıtlatma ve eklem hastalıkları arasındaki bağlantı yeniden gündeme gelmiştir. Artrit hastalarında eklem kıkırdakları hasarlı olduğundan, parmaklar arada bir kendiliğinden çıtlayabilir. Bu eklemlerdeki hasardan kaynaklanır. Parmak çıtlatma eklemlerde hasara neden olmaz.

Parmak çıtlatmanın zararları arasında burkulma ya da bağ dokusu zedelenmesine nadiren rastlanmıştır. Ancak uzmanlar parmak çıtlatmayı sevenlere bunun pek zararı olmadığını, sevenlerin buna devam edebileceğini belirtir. Fakat parmak çıtlatırken yanınızda bulunan kişilere rahatsızlık verebilirsiniz. Buna da dikkat etmelisiniz. Bu alışkanlıktan kurtulmak isteyenler ellerini meşgul edecek şeyler bulmalıdır. Ellerinde bozuk para, kalem tutmak, bunlarla oynamak faydalı olabilir.
" } ] }