{ "title": "Protein Bar Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Protein-Bar-Zararlari-22.jpg", "date": "19.01.2024 10:30:39", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Protein bar zararları genellikle uzun süre kullanımlarda ortaya çıkar ve çoğu zaman kullanan sporcular tarafından önemsemez. Bunun nedeni protein barlarından elde edilmek için çaba harcanan kas kütlesi ve hacminin artmasıdır. Bu 2 amaç gerçekleştiği taktirde protein bar zararları yok sayılır. Bu zararlar kullanan sporcunun metabolizmasına ve beslenme alışkanlıklarına göre çok veya az olabilir. Sonuç olarak ortada bir gerçek vardır ve bu da protein destekli gıda takviyelerinin zararlı olduğudur. İnsan sağlığını tehdit eden bu protein barlarını elde etmek oldukça kolaydır. Bunların Sağlık Bakanlığı onaylı olması da zararlı olduğu gerçeğini değiştirmez. Ayrıca piyasada çok miktarda sahte protein barı üretimi yapılır. Elde edilen bir protein barının merdiven altı bir üreticiden çıkıp çıkmadığını anlamak neredeyse imkânsızdır.

Protein barı zararları şunlardır

Kilo alımı: Protein barlar yüksek oranda şeker ve yağ içerir. Bu yağlar trans yağ ve piyasaya kaçak yolla girdiyse domuz yağı da olabilir. Ek olarak nişasta oranı da oldukça yüksek protein barları vardır. Özellikle akşam tüketildiği taktirde hızlı kilo artışına zemin hazırlar. Ayrıca hazmı zorlaştırır ve bağırsak çalışmalarını olumsuz yönde etkiler.

Sperm sayısı ve kalitesindeki düşüş: Kas yapmak isteyen erkekler testosteron hormonlarını harekete geçirerek çalıştıkları bölgeye daha çok kan pompalanmasını sağlar. Yoğun spor programından sonra alınan hazır protein doğruca çalışan testosterona gider. O noktada spermlerle karşılaşır ve bu karşılaşma negatif ayrışmaya dönüşür. Bu ayrışma çok sık yaşandığında (Düzenli protein tozu kullanımı) sperm sayılarında yüzde 80'lere kadar bir düşüş yaşanabilir. Bu durum tekrar sayısı arttıkça ileride çocuk sahibi olamama gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu sıkıntı kadınlarda görülmez ama hamile kadınların hem kendi hem de bebek sağlığı için protein barı tüketmemesi tavsiye edilir.

Kas gevşemesi: Çok sık aralıklarla ve düzenli olarak protein barı tüketen sporcularda görülen uzun vadeli bir problemdir. Spor bırakıldığı taktirde protein takviyesi ile şişen kaslar sarkmaya başlar. Bu sarkıklık vücudun kas oluşan bölgelerindeki tendonların bu ani kas büyümesine yanıt vermemesinden kaynaklanır. Paralel olarak deride çatlaklar da oluşabilir. Daha sonraki zamanlarda bu gevşeme durumunu durdurmak için protein barı kullanmaya devam etmek ağırlık, yorgunluk ve kilo olarak karşılık bulur. Proteini doğal yollarla almaya çalışmak daha akla yatkındır. Çünkü yoğun protein içerikli barlar vücudu alıştırır ve spor veya protein tozu kullanımından biri aksadığında vücut bu durumu telafi edemiyor.

Protein barı zararlarını azaltmak için spor öncesi kullanma ve az miktarda tüketmek yararlı olur.
" } ] }