{ "title": "Puronun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/puronun-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 11:57:22", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Puronun Zararları, Puro silindir şeklinde sarılmış olan tütün yapraklarından oluşan bir tütün mamulüdür. Ortasında, içinde tütün parçacıkları bulunduran bir 'tutucu' yaprak, bunun etrafında sarmal şeklinde sarılmış 'sarıcı' yaprak bulunmaktadır. Puronun en pahalı kısmını oluşturan sarıcı yaprak; esnek, ipeksi ve sağlam yapıda olmalı, güzel bir aroması kokusu ve düzenli yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Dominik Cumhuriyeti, ABD'de, Brezilya, Endonezya, Honduras, Kamerun, Meksika, Nikaragua  ve Küba gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında oldukça yüksek miktarda yetiştirilmektedir, fermente edilmiş olan tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir tütün mamulüdür. Küba'da üretilen purolar dünya çapında eşi benzeri olmayan diye bilinse de birçok Uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğuna inanmaktadır. Puro sözcüğü Türkçemize İspanyolcadan geçmiştir. İspanyol diline de Latinceden temiz, saf, katıksız sözcüğünden girmiştir. Burada saf tütünden yapılmış anlamı kullanılmıştır.

Puronun zararları aslında tıpkı sigaranın zararları ile benzerlik gösterse de tıpkı sigaradaki tütün gibi puronun içerisinde de tütün vardır. Puronun tütünü topraktan gelen bir çeşit ağır metalleri de bulundurmaktadır. Bu metaller, yanmayla birlikte duman olarak vücuda yayılır ve vücudu etkilemeye başlamaktadır. Özellikle puronun zararları, belirli bir süre kullanımından sonra daha net ortaya çıkmaya başlar. Solunum düzensizlikleri, formdan düşme, kendini devamlı yorgun hissetme ve en önemlisi de Kalpte çarpıntı gibi birtakım belirtiler doğurmaktadır. Ancak bu reaksiyonlar, puronun gerçek zararları göz önüne alındığında komik kalmaktadır. Zira, puro içerdiği ağır metaller nedeniyle Akciğer kanseri riskini 6-7 kat daha arttırmaktadır. Aynı sigarada olduğu gibi puro da vücuda ciddi zararlar vermekte, solumun yetmezliğine, solunum yolu enfeksiyonlarına, kalp krizi riskinin 2 ila 3 kat artmasına ve akciğer kanserine yakalanma riskine de büyük etkileri vardır.

Kısaca özetlemek gerekirse puro, tiryakisi olunması ya da rutin bir alışkanlık haline getirilmesi durumunda da sigaradan çok daha zararlı bir tütün mamulüdür. Puronun zararları, en çok pasif içicilik yoluyla bebekleri ve çocukları fazlası ile etkilemektedir. Aynı sigara da olduğu gibi içenden çok içmeyenlere zararı var bu gibi mamullerin, Puro bir tütün ürünü olduğu için sağlığa zararı konusu hiç şüphe yoktur. O yüzden dengeli ve sınırlı tüketimle bu zararları minimuma indirmek gerekmektedir. Aç karnına puro içilmez, çocukların bulunduğu ortamda içilmez, kalabalık ortamlarda içilmemelidir. Puro yakıldıktan bir saat içinde içilmelidir, yarım saatten fazla sönük kalırsa tadı acılaşır içilmemesi gerekir. Puro dişler arasında tutulmaz, sürekli dudakta tutulan puro tükürük salınımını arttırır ve bu da puroyu ıslatır içimini zorlaştırır.
" } ] }