{ "title": "Röntgenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/rontgenin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 02:43:42", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Röntgenin Zararları, Röntgen tıpta kullanılan en temel teşhis koyma yöntemlerinden bir tanesidir. Bilindiği üzere röntgen ışınları diğer ışınlardan farklı olarak dokulardan geçer ve dokuların yumuşaklığına ve sertliğine göre gölgeler vererek, röntgen ışınları gözle görülemeyen dokuların durumunu aydınlatmak ve tanı koymak için kullanılır. Bunun içinde çeşitli aletler geliştirilmiştir. Tetkik edilecek hasta kişi röntgen ışınları ile bu ışınları belirleyen hassas film arasına koyulur ve kısa bir süre vücuttan röntgen ışınları geçirilir. Filmde gözüken siyah beyaz gölgeler bu işin uzmanları tarafından incelenir ve inceleme sonucuna göre hastaya gerekli teşhis koyulur.

Röntgen ışınları ilk başlarda X ışınları olarak adlandırılmıştır. Röntgen ışınlarının başlarda X ışını olarak adlandırılmasındaki en temel neden tüm özelliklerini algılanamamasından kaynaklanmıştır. X ışınları temel olarak alternatif şehir akımın çoğaltılarak düz akım haline getirilmesinden ve bunun cam tüp içinde kapalı halde aktarılması sırasında anota çarpan elektronların enerjilerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. X ışınları düz ilerleyen ışınlardır. Bu ışınlar yönlendirilerek dokuların içinden geçmesi sağlanarak, bir görüntü plağın üzerine düşerler. Görüntüler bu şekilde kayda alınır.

Röntgen ışınları ya da X ışınları temas ettikleri maddelerin elektron kaybetmelerine yani iyonize olmalarına sebep olan yüksek enerjiye sahip radyasyondur. Bu ışınlar teşhis amaçlı kullanılan filmlerin çekilmesinde kullanılırlar. Yüksek doza bağlı genetik yapıda bozulmalara ve hücre bölünmelerine sebep olur. Röntgen ışınlarının da içinde bulunduğu iyonize radyasyona en hassas olan hücreler, hızlı bölünebilen hücrelerdir, bu sebeple gelişmekte olan fetüs ve fetüse ait dokular bu ışınlardan en fazla zarar gören yapılardır. Yapılan araştırmalara göre fetüse zararlı olabilecek radyasyonun zararları 5 Rad olduğu ve fetüsün bu dozun altında radyasyona maruz kaldığında ise zarar görme olasılığı son derece düşük olduğu açıklanmıştır.

Röntgen ışınları, DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'nın zarara uğraması ise hücreleri öldürmektedir ve bunun sonucunda dokular zarar görür. DNA'da çok hafif bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere neden olur. Röntgen ışınlarının etkisi, organlara ve yaşa göre değişmektedir. Özellikle göz en çok etkilenen organ olup, katarakt, görme zayıflığı ve göz uyumunun yavaşlamasına neden olmaktadır. Deri ise röntgen ışınlarına karşı daha dayanıklıdır. Röntgen ışınlarının zararları genellikle zamanla kendini gösterir." } ] }