{ "title": "Sakız Yutmanın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/sakiz-yutmanin-zararlari.gif", "date": "23.01.2024 03:59:19", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Sakız yutmanın zararları, sakız çiğnemeyi ve çiğnedikten sonra yanlışlıkla ya da bilerek sakızı yutan kişilerin merak ettiği sorular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İnsanlar hayatlarında yalnız bir sefer bile olsa muhakkak sakız yutmuşlardır. Sakız yutulması ile ilgili bilinen en bilindik efsanevi bilgi yanlışlıkla ya da bilerek yutulan sakızın bağırsaklara yapışmış olduğu ve bu yutulan sakızın vücuttan atılması için yaklaşık olarak 7 yıl geçmesi gerektiğidir. Yine efsaneleşen bu bilgiler dışında sakızın yutulması ile ilgili bilinen diğer bilgi ise yutulması sonucunda bağırsaklara yapışan sakızın bağırsaklarda tıkanıklık oluşturduğu ve mide sorunlarına yol açtığı gibi aynı zamanda da kabızlığa yol açtığıdır. Peki gerçekte sakız yutmanın insan vücudunda ne gibi sorunlara yol açtığı gerçekten biliniyor mu işte bu soru oldukça önemlidir.

Sakız Yutmanın Zararları Nelerdir?

Bilerek ya da istemeden yutulan sakızın zararlarından önce sakızın içeriğine bakmak gerekmektedir. Sakızın genel temel maddesi mısır şurubu, gıda boyaları, tatlandırıcılar, aromalar, yumuşatıcılar ve sakız bazı yani sakız reçinesi içerdiğidir. Sakız içinde bulunan reçine dışındaki maddeler insan vücudu tarafından çok kolay bir şekilde sindirilmektedir. Yani bilerek ya da yanlışlıkla yutulan sakızın reçinesi dışında bulunan diğer maddeler sakızı yutan kişinin vücudu tarafından kolay bir şekilde sindirilmektedir. Ancak sakız reçinesi diğer yiyecekler ile bağırsakta ilerler ve dışkı yolu ile vücuttan atılır. Burada oluşabilecek olan sorun sakız reçinesinin yemek borusundan mideye, mideden de bağırsaklara ilerlemesi ve atılması normalden çok daha uzun sürmektedir. Bu süre yaklaşık olarak ya da gündür. Ancak kesinlikle söylenenlerde olduğu gibi 7 yıl değildir. Eğer bilerek ya da yanlışlıkla sakız yutulmuşsa bu sağlık açısından çok zararlı değildir. Kısa bir zamanda büyük miktarda yutulan sakız sindirim sisteminin bloke olmasına neden olmaktadır. Ancak yaşanabilecek olan bu durum oldukça nadir görülen bir durumdur. Yaş olarak küçük olan çocuklar ve bebekler ise risk altındadır.

Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülebilecek olan risk ise çocukların ve bebeklerin boğulma riskidir. Küçük çocuklara sakızın sadece çiğnenmesi gerektiği ve yutulmaması gerektiği anlatılmalı ve öğretilmelidir. Bunun nedeni küçük çocukların sakızı çiğnedikten sonra yutmamaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklanarak yutulan sakızın küçük çocuklarda boğulmalara sebep olmasından kaynaklanmaktadır. Küçük çocuklar sakızı dışında madeni para, fıstık gibi şeyleri de yutabilirler ve bu kesinlikle çok acil müdahale edilmesi gereken durumlara yol açabilir. Yanlışlıkla ya da bilerek yutulan sakızın birtakım yan etkileri görülebilmektedir. Bunlar, gaz yapma, ishal, şişkinlik gibi durumlardır hem yetişkin olan kişilerde hem de yaşı küçük olan bireylerde görülebilecek olan durumlardır. Bunlar çocuklar da ve yetişkinlerde bilerek ya da yanlışlıkla yutulan sakızın kişilerde oluşturduğu yan etkiler arasında gösterilebilir. Ayrıca bu yan etkiler dışında çok büyük miktarda sakız yutulması kabızlığa neden olmaktadır.

Hamile olan kişilerinde merak ettiği sorular arasında yer alan sakız yutmak hamilelik döneminde anne adaylarının bilmek istediği sorular arasında yer almaktadır Hamilelik döneminde bilerek ya da yanlışlıkla sakız yutan anne adayında oluşabilecek yan etkilerde yine şişkinlik, gaz ve ishal şeklindedir. Bunun dışında yine yutulan sakızın çok büyük olması kabızlığa neden olmaktadır. Ancak bazı sakızların içeriğinde bulunan yapay tatlandırıcılar anne adayı ve bebek için zararlı olabilmektedir. Bundan dolayı sakızın içinde bulunan bazı aromalar özel durumlara neden olabilmektedir. Mesela tarçın ağızda yaralara ve aynı zamanda ülsere neden olabilirken meyan kökü yüksek kan basıncına neden olabilmektedir. Sorbitol içeren sakızlar ise ishale neden olabilmektedir. Yanlışlıkla ya da bilerek yutulan sakızın bu maddeleri içerip içermediği sakızın etiketinde belirtilmiştir. Bazı sakız etiketlerinde bunlar belirtilmemektedir. Bundan dolayı sakız yutulmaması gerekmekte ve dikkat edilmelidir. Şekersiz sakızın içeriğinde bulunan aspartam ve suklaroz potansiyel yan etkilere neden olabileceği için hamile olan anne adaylarının bu tür sakızları çiğnemeleri tavsiye edilmez. Yanlışlıkla ya da bilerek yutulan sakız yaklaşık olarak 72 saat içinde vücuttan atılmaktadır. Ancak büyük miktarda yutulan sakız tehlikeli olabilmektedir. Bundan dolayı sakız yutmamaya dikkat edilmeli ve sakız yutulmamalıdır.
" } ] }