{ "title": "Sakızın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/sakizin-zararlari.gif", "date": "18.01.2024 23:24:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sakızın zararları, sakız çiğnemek toplumda çocukluk döneminden itibaren başlayan bir alışkanlıktır. Sakız normalde zararı olmayan bir üründür. Ancak içine ilave edilen katkı maddeleri nedeniyle ciddi zararları olabileceği uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Sakızın ilk defa bulunuşu bir otomobil lastiği üreticisi olan firma tarafından yapılmıştır. Daha sonra içine bazı tatlandırıcılar ilave edilerek sakız oluşturulmuş. Sakızın içine konulan katkı maddeleri sağlık açısından zararlı etkilere neden olabilir. Sakız nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar tedavi edilebilir olsa da böyle bir durumda sakız kullanmayı bırakmak daha doğru olur. Günlük yaşamda insanlar %70 oranında yanlarında sakız bulundurduğu, bunun bir alışkanlık halinde getirdiği görülmektedir. Özellikle sigara alışkanlığından kurtulmak isteyenler buna daha fazla başvurmaktadır.

Sakızın zararları nelerdir?

Sakız içeriğindeki maddelerle oldukça zararlı etkilere neden olabilir. Bu maddeleri genel olarak değerlendirirsek;

Sorbitol: Sakız tek başına zararsız olsa da içine koyulan sorbitol adındaki tatlandırıcı madde ince bağırsaklar tarafından oldukça zor emilen bir maddedir. Bu konuda yapılan bir araştırmada kişiler üzerinde şiddetli karın ağrısı, aşırı kilo kaybı, diyare gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmalar sakız çiğnemenin oldukça zararlı etkilerinin olabileceğini kanıtlamıştır.

Aspartam: bu tatlandırıcı madde başta kansere neden olan, baş dönmesi, adet düzensizliği, kısırlık, mide bulantısı gibi etkiler gösteren bir maddedir. Sakız dışında başka tüketim ürünlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle çikolata türleri ve şekerlemelerde aspartam bulunur.

Sukraloz: Tüketim maddeleri içinde en fazla kullanılan tatlandırıcı maddelerden biridir. Etkisi normal şekerle kıyaslandığında 600 kat daha fazladır. İçeriği kanserojen etkilere sahiptir.

Mannitol: bu katkı maddesi insanlarda ölümle sonuçlanabilen kalp krizine neden olabilir, sinir sistemi üzerinde hasara yol açabilir.

Msg: bu katkı maddesi tatlandırıcı özelliği olmasa da insanlarda tat alma duyusunu etkiler. Bununla tüketilen besinlerden alınan lezzet arttırılmaktadır. Gösterdiği yan etkiler arasında kalp çarpıntısı, kalpte ritim bozukluğu ve nörolojik rahatsızlıklar yer alır.

Sakızın içeriğinde çok sayıda katkı maddesi kullanılabilir. Bu saydıklarımız içinde en önemli zararlı etkileri olanlardır. Zararsız gibi görünen sakız alışkanlığının ne kadar ciddi sonuçlara neden olabileceği ortadadır. Bu yüzden tüketilen her besinde olduğu gibi, sakız içinde bulunan katkı maddelerinin de dikkate alınarak tüketilmesi tavsiye edilir. Sakızın sadece içindeki katkı maddeleri nedeniyle zararları söz konusu değildir. Bunun dışında en önemli zararlarını sakızın yutulmasıyla görebilirsiniz. Özellikle küçük yaştaki çocukların oldukça sık şekilde sakızı çiğnerken yuttuğu görülmektedir. Bu durum boğazda tıkanmaya, mide ve diğer bölgelerde kitle oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden sakızın kesinlikle yutulmaması gerektiği ve çocukların bundan korunması gerektiği dikkate alınmalıdır. Sakızın çiğnenmesi kadar, yutulması da zararlı etkilere neden olabilir. Bunlar dikkate alınarak sakız satın alırken diğer besin maddeleri gibi içindeki katkı maddeleri değerlendirilmeli ve sakız çiğnerken yutulmamalıdır.
" } ] }