{ "title": "Şarabın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/sarabin-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 02:19:03", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Şarabın zararları söz konusu olduğunda insanların aklına ilk olarak sarhoşluk getirmesi ve buna bağlı olarak kişide sersemliğe neden olma sorunu gelmektedir. Ancak sarhoşluk vermesinin yanı sıra şarabın bilimsel olarak insan sağlığına fazlasıyla zarar verdiğini söyleyebilmek mümkündür. Ancak özellikle şarap üreticilerinin yaydığı dedikodular sebebi ile pek çok kişi şarabın sağlığa bazı faydaları olduğunu da söyleyebiliyor. Ancak tüm bilimsel veriler ışığında şarabın sağlığa oldukça zararlı etkilerinin olduğunu görebilmek mümkündür. Bu bakımdan da tüketilmesinin yanlış olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Üzüm suyundan elde edilen şarabın içerisinde metil alkol adı verilen ve öldürücü özelliğe sahip bir madde bulunmaktadır. Bu madde körlüğe, komaya ve son olarak ölüme neden olabilecek derecede toksik yani zehirli bir maddedir. Sahte rakılarda da bulunan ve ölüme yol açan bu madde şarapta az miktarda bulunsa bile zamanla vücuda alınan bu toksik maddenin olumsuz etkilerini görebilmek mümkündür. Bu bakımdan günde bir kadeh şarabın faydalı olduğu yönünde bilgiler veren kişilere inanmamak gerekir.

Bilimsel veriler ışığında şarabın zararları söz konusu olduğunda en başta verdiği zararın tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği ve aşırı şişmanlık yönünde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Kalori tüketimini artıran şarabın şeker hastalığına da neden olduğunu söyleyebilmek mümkün. Bunların yanı sıra beyin felcine sebep olduğu ve kalp kasında ciddi hasar oluşmasına neden olduğunu da görebiliyoruz. Ayrıca ritim bozukluğuna sebep olarak da kalbe ciddi zararlar verdiğini görebiliyoruz.

Şarabın kalbe verdiği zararlarla beraber beyinde de ciddi tahribatlara neden olduğunu görebiliyoruz. Yavaş yavaş hafıza kayıplarına neden olan şarap, beyin damarlarında tıkanıklık, beyin felci, bunama, suç işlemeye ve intihara eğilim, kişilik bozuklukları ve çeşitli psikolojik bozukluklara da neden olduğunu görebiliyoruz.

Kanser üzerinde de şarabın zararları olduğunu söyleyebiliyoruz. Özellikle göğüs kanseri riskinin şarapla birlikte %30 oranında arttığını görebiliyoruz. Şarap içenlerin yemek borusu, ağız, akciğer, kalın bağırsak ve farinks kanserlerine yakalandıklarını görebiliyoruz.

Şarap içen kişilerin karaciğerinin tahrip olduğunu, karaciğerinde yağlanma ve siroz gibi sorunlar meydana geldiğini görebilmek mümkündür. Bununla birlikte mide ve bağırsakta meydana gelen tahribat kronik gastrit, ülser ve mide kanamasına neden olabilmektedir. Ayrıca alkol tüketen kişilerde görülen beslenme bozukluklarının da kas hastalığına ve beyincikte Wernicke Ensefalopatisi olarak bilinen ağır bir hastalığa sebep olduğunu da görebilmek mümkündür. Bu hastalık acil tedavi edilmediği takdirde kişinin hayatını kaybetmesine yol açabiliyor.
" } ] }