{ "title": "Saunanın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/saunanin-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 07:46:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Saunanın zararları, sauna günümüzde çoğu spor salonunda, güzellik merkezinde kullanıma sunulan, içindeki sıcak havanın etkisiyle yorgunluk atmak ve rahatlamak için kullanılan bir etkendir. İnsanlar burada terleyerek, vücuttaki zararlı toksinleri atmakta ve kilo vermek istemektedir. Ancak saunanın bu tür etkilerinin mutlaka sorgulanması gerekir. Kuru sıcaklıkta ısıtma sistemine dayanan sauna, ahşaptan yapılmış sıcak hava banyosu olarak kullanılır. Genellikle 5-6 kişilik ortamlar şeklinde tasarlanır. Hatta günümüzde akıllı evlerin projelerinde bile yer almaktadır.

Saunanın zararları nelerdir?

Yararlı etkileri de bulunan saunanın zararları da dikkate alınmalıdır. Bu nedenle kişilerin genel sağlıklarını ön planda tutarak, saunadan faydalanması gerekir. Sıcaklığı 90 dereceye kadar yükselen saunada, kişiler ani ısı değişimlerine karşı aynı direnci gösteremeyebilir. Özellikle kalp hastalığı olanlar, yüksek tansiyon sorunu olanlar, böbrek yetmezliği çeken kişiler, karaciğer sorunları yaşayanlar açısından saunanın pek çok zararı olabilir. Bu sorunları olanlarda yaşamsal riskleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle doktor kontrolü dışında sauna kullanmak doğru değildir.

Sauna kullanımının kişiler için belirli sürelerde ve belirli aralıklarda olması da gerekir. İnsanlar fazla kilolardan kurtulmak için, saunayı bir çözüm olarak görürler. Fakat saunayla zayıflamak istemek doğru bir düşünce değildir. Sadece vücutta terlemeyle sıvı atılımını sağlayan bir çözümdür. İnsanlar saunada terlediklerinden su kaybına uğradıkları için zayıfladıklarını düşünürler. Fakat bu geçici bir kilo kaybıdır. Vücut kaybettiği suyu en kısa sürede tamamlayarak, eski haline geri döner.

Sauna sağlıklı kişilerde fazla zararı olan bir uygulama değildir. Fakat her şeyin fazlası zarar getirebilir. Saunanın erkekler üzerinde de bazı olumsuz etkileri bulunmaktadır. Burada fazla ısıya maruz kalmaları erkek kısırlığına neden olabilir.

Saunanın herhangi bir rahatsızlığın tedavisi için kullanılmaması gerekir. Aşırı şekilde kullanılmaması önerilir. İçeride kalınacak süreye de dikkat edilmelidir. Yararlı etkilerinden faydalanmak için, sauna bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.

Vücutlarında damarlarda ve iç organlarda iltihap bulunan kişilerde saunadan zarar görebilir. Bunların arasında epilepsi hastası olanlar, daha önceden akciğer tüberkülozu geçirenler, kalp rahatsızlığı olan kişilerde yer alır. Bu nedenle insanlar sağlık kontrolünden geçerek, doktorunun önerilerine göre saunayı kullanmaları tavsiye edilir.
" } ] }