{ "title": "Sığır Jelatini Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Sigir-Jelatini-Zararlari-71.jpg", "date": "19.01.2024 01:28:00", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Sığır Jelatini Zararları, İnsan vücudu yaradılış gereği helal olan sağlıklı besinlere uygundur. Bu bağlamda insan kendisine tahsis edilen sağlıklı bedenine uygun beslenmesi bu yönden çok önemlidir. Sığır jelatini hayvansal bir proteindir. Yani hayvan kemikleri bulunan dokularından elde edilen kasları kemiklere bağlayan ve diğer organları bağlayan kısımlarından ve derisinde bir protein bulunan kolajenden çıkartılan bir protein maddesidir. Kolajen dokusu ise suda kaynatıldığı zaman jelatine dönüşür. Bu amaçla suda çözünen kolajen doku, soğutulduğu zaman jel haline gelir. Yapısı gereği yarı şeffaf bir maddedir.

Bu jelatin yoğun olarak sığırda ve domuzda bulunan dokulardan üretilir. Dolayısıyla sığır ve domuzun deri, kemik ve bağ dokularının uzun üretim süreçlerinden geçirilmesi ile üretilir. Sığır jelatini kaynakları içerisinde tüm şekerli sıvı içeceklerde bu jelatin kullanılır. Bilhassa çocukların severek tükettiği jelibon şekerler de bu jelatin olmadan yapılamaz. Ancak dünya geneline bakıldığı zaman Müslüman ülkeler de en fazla tüketilen şekerlemeler, hazır kurabiyeler, meyve suları, sütlü tatlılar, meyveli sakızlar ve et soslarında yüzde 89 oranında domuz jelatini kullanılır. Çorbalar, süt ürünlerinde yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma ve fermente edilmiş sütler ve et soslarında kullanılır. Ayrıca yapı sağlayıcı özelliği ile sufle, krema, toz helva ve lokum gibi besinlerde de kullanılır. Aynı zamanda sığır jelatini kozmetik, fotoğrafçılık, tıp ve ilaç sektöründe kullanılan bir maddedir. Fotoğrafçılıkta gümüş bromür olarak kullanılan bir materyaldir. Fotoğraf, sinema, röntgen ve radyografi alanında kullanılan ve görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik bir şerittir. Bu plastik şeridin yani gümüş bromürün üretiminde de jelatin kullanılır. Kozmetik sektöründe ise özellikle saç bakım ürünlerinin yapımında sığır jelatini kullanılır. İlaç sektöründe ise tabletlerde, serumlarda, kapsüllerde ve pastillerde kullanılmaktadır. Kökenine bağlı olarak bu madde üzerindeki İslam'ın görüşü; eğer domuzdan elde edilmişse haramdır. Jelatin, sığırdan elde edilmiş ise helaldir. Ancak İslami usule uygun kesilmesi gereklidir.

Sığır Jelatini Zararları Nelerdir?

" } ] }