{ "title": "Silikonun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Silikonun-Zararlari-55.jpg", "date": "20.01.2024 10:48:36", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Silikonun zararları, göğüs büyütme ameliyatı sonrasında karşılaşılan riskler son derece nadir rastlanan durumlardandır. Sağlığı tehlikeye sokmaz. Silikonun zararları yoktur, vücut ile etkileşimi olmaz. Silikon ile kanser gelişimi arasında bir ilişki olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Silikonun zararları nelerdir?

Silikon protezin delinmesi, patlaması: Meme büyütme ameliyatı sonrası silikon delinmesi, patlaması, normal şartlarda oluşan durum değildir. Silikonlar üretimleri sırasında birçok kalite kontrol testinden geçmektedir. Dışarıdan gelebilecek basınç etkisine dayanıklıdır. Her ne kadar sıkılırsa sıkılsın, hatta çamaşırların suyunu sıkarcasına defalarca katlayıp kıvırıp bükülürse, patlatılamaz. Ancak ateşli silah yaralanmalarıyla veya delici, kesici, batıcı nitelikteki cisimlerin batması veya buna bağlı yaralanmalar sonucunda silikonlar delinip patlama muhtemeli vardır.

Silikonun eskimesi: Silikonların yıllar içinde yıpranıp eskimesinin mümkün olduğu, buna bağlı sızıntılarında olabileceği söylenmektedir. Bunlar, bugün için geçerliliğini yitirmiş, daha önceki deneyimler sonucunda edinilen veriler ve deneyimlerdir. Bazen hastaların silikonların belli zamandan sonra değiştirilmesi gerektiğine dair duyumlar aldıklarını ifade edilmektedir. Bu tamamen yanlış bilgidir. Silikonların biçilmiş net ve kesin ömrü bulunmamaktadır. Bir silikonda patlama ve başka sorunlar oluşmuşsa takıldıktan birkaç ay sonra bile değiştirilmesi gerekebileceğinden, hiçbir sorun olmadığında ömür boyu bile kalabilir. Kısacası silikonun vücuda yerleştirildikten sonra biçilmiş belli ve kesin ömrü yoktur. Bilinmesi gereken, silikon ile ilgili herhangi sorun çıkmadığı takdirde hayat boyu kalabilir.

Kapsüler kontraktür: Vücut içine yabancı bir cisim yerleştirildi zaman, organizma kendini korumaya yönelik olarak yabancı cismin etrafını saran bir kapsül oluşturmaktadır. Her göğüs büyütme ameliyatı sonrasında kapsül oluşumu doğal ve normal bir durumdur. Fakat bazı kişilerin organizması yabancı cisimlere karşı normalden daha fazla tepki gösterir, kapsül kalınlaşır, büzüşerek, sertleşir içindeki cismi sıkmaya, sıkıştırmaya başlamaktadır. Yerleştirilen meme protezinin alanında kapsüler kontraktür geliştiğinde protezi sıkar, sıkıştırır, bu durum deriden gelen göğüs ağrısına, memede sertleşmeye yol açmakta ve protez, dışarıdan bakıldığı zaman derinin altında belirgin görünüm almaktadır. Başlangıç aşamasındaki hafif olgularda şikâyetler de aynı şekilde hafiftir, bu durum herhangi bir girişim gerektirmeden sadece masaj programının yoğunlaştırılmasıyla düzelmektedir. Düzenli şekilde kontrol yaptırmamaktan kaynaklanan erken dönemde fark edilemeyen ve ileri derecedeki kapsüler kontraktür durumlarında ise basit bir müdahale ile oluşmuş olan kapsül kesilerek içindeki silikon rahatlatılmaktadır. Kapsül sorunu sık rastlanan problem değildir. Ende rastlanan durumlarda masaj uygulamalarıyla sorun çözülür. Fakat bu konuda bireylere düşen görevler vardır. Öncelikli olarak masaj konusundaki tavsiyelere uyulması, düzenli kontrolleri ihmal edilmemesi gerekir. Bunlara uyulduğu takdirde endişe edecek hiçbir şey bulunmamaktadır. Kapsüler kontraktür probleminin son aşamaya gelmiş olması demek, kontrollerdeki ihmalkarlık, doktor ve doktorun yaptığı işi ciddiye alınmadığı anlamına gelmektedir. Tavsiyelere uyulduğu zaman kapsüler kontraktür, endişe gerektirecek sorun olmaz.
" } ] }