{ "title": "Sitrik Asit (E330) Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/sitrik-asit-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 12:05:13", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Sitrik asit doğal bir bileşendir ve özellikle turunçgiller de ve birçok bitkide bulunur. Sitrik asit, şekerin okside olup, Karbondioksite veya suya dönüşerek enerji meydana gelmesinde sitrik asit döngüsü sağlanabilmesi için gereklidir. Sitrik asit, gıda endüstrisinde en yaygın pH kontrol ajanıdır. C vitamini ve E 300 gibi antioksidanların çalışmasını güçlendirir.

Sitrik asit, gıda sektöründe bir çeşit, koruyucu olarak kullanılır. Özellikle bira ve meyvelerden yapılmış reçellerin içindeki meyvelerin renginin kahverengine dönmesini önler. Sitrik asit, şekerlemelerin veya sanayi işi tatlıların şerbetlerinin, belli bir süre geçtikten sonra, kristalleşmesini önler. Şerbetli tatlı yapılırken de şerbetin içine limon sıkılması şerbetin, kristalleşmesini önlemek amaçlıdır. Limonun içinde doğal sitrik asit vardır.

Sitrik asit adı verilen ve gıda sektöründe kullanılan bu madde, Limon, Mandalina, Portakal, greyfurt gibi meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Fakat, meyvelerden bu maddeyi üretmek, çok pahalı olduğu için, bakterilerin ve mayaların yardımı ile, şekerden elde edilir ve genellikle ucuz olduğu için, sanayiciler bunu tercih ederler.

Özellikle doğal yolla elde edilmeyen Sitrik asidin insan sağlığına bazı zararları olmaktadır.

Sitrik asidin zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz
" } ] }