{ "title": "Sodanın Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/sodanin-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 08:29:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sodanın zararları, insanların genellikle yemekten sonra sindirime yardımcı olması, fazlalık yağların atılması için içmeyi tercih ettikleri soda, karbondioksitle işlenmiş bir içecektir. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçılması kesinlikle önerilmez. Fazlası böbrek taşında, yüksek tansiyona kadar çeşitli zararlara neden olabilir. Böbreklerin çalışmasını sağladığı düşünülse de gerçekte böbreklerin tembelleşmesine neden oluyor. Uzun dönemde böbrek taşlarının oluşmasını sağlıyor. Sodanın zararlarına karşı mutlaka gereken önlem alınmalıdır.

Sodanın zararları nelerdir?

Soda tansiyonunuzu yükseltebilir

Vücudumuz dışarıdan oksijen almaya, içinden karbondioksit atmaya programlıdır. Vücuttaki zihinsel fonksiyonların yerine getirilmesi, hücrelerde enerjinin yakılması gibi her türlü işin tam olarak yerine getirilmesi için, kandaki oksijen oranı yeterli olmalıdır. Gazlı içeceklerde olduğu gibi, sodanın içinde de karbondioksit oranı fazladır. İçeriğindeki mineraller genellikle sülfat, karbonat gibi tuzları içerir. Tüketildiğinde tuz tadı vermeseler bile, tansiyonu yükselten özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin soda tüketmesi oldukça sakıncalıdır.

Soda zayıflamak için tüketilmemeli

İçeriğinde bulunan mineral tuzlar nedeniyle sodanın fazla miktarda içilmesi vücutta olan ödemi kronik hale getirir. Bu etki vücuttaki yağların yakılmasını yavaşlatır. Vücutta ödem olduğunda, böbreklere giden su miktarı azalır. Bu idrarın renginin koyulaşmasına, kokusunun ise ağırlaşmasına neden olur. Böbreklerden tam olarak atılamayan toksinler, kılcal damarlarla kana geri gider. Bu sayede vücuttaki dolaşıma girerler. Karaciğer bu toksik maddelerle uğraşarak, bunları etkisiz hale getirmeye çalışır. Bu yüzden yağ yakma işini aksatır. Yani vücutta ödem olduğunda, karaciğer yağ yakma görevi yerine detoks yapmakla meşgul olur. Bu nedenle kişinin yaptığı zayıflama diyetine cevap veremez hale gelir. Bu gebe kadınlarda da görülebilir. Bu dönemde vücutta ödem olduğundan, kadın daha hızlı kilo almaya başlar.

Yemekten sonra soda içmenin sindirime faydası yoktur

Hızlı yemek yendiğinde belli miktarda hava yutulur. Bu şekilde midede gaz birimi olur. Yemekten sonra soda içildiği zaman, içerdeki gazı çıkarmak kolaylaşır ve kişide mekanik bir rahatlama sağlar. Sodanın içeriğinde sindirim enzimi bulunmamaktadır. Yemekten sonra yaptığı sadece midede biriken gazlar nedeniyle oluşan gerginliği azaltmaktır. İçilen sodanın içindeki tuzlar vücutta ödem oluşturmaya başlar. Günlük olarak ağır sporlar yapmayanlar, beslenme düzeninde soda içmemelidir. İhtiyaç duydukları mineralleri et, balık, sebze ve meyvelerden rahatlıkla alabilirler.

Günde 2 şişe sodadan fazlası böbreklerde taş oluşmasına neden olabilir

Günlük tüketimde 2 şişe ya da daha fazla soda tüketmek, vücutta mineral birikimine neden olur. Bazı minerallerin vücutta fazla olması zararlı etkilere neden olabilir. Flor fazlası olursa, dişlerde sararma başlayabilir, kalsiyum birikimi olursa böbreklerde taş oluşmaya başlar. İnsanlar dengeli besleniyorsa, gerekli mineralleri alır ve sodaya ihtiyaçları kalmaz.

Meyveli sodalar vücuda zararlı olabilir

İçeriğinde şeker bulunan meyveli soda tüketimi de vücut için zararlıdır. Yapılan bir araştırmada haftada 2 şişe ya da daha fazla soda tüketen kişilerdeki pankreas kanseri riskinin %87 oranında olduğu tespit edilmiştir. Bunun sodanın içeriğinde bulunan tatlandırıcı miktarının zamanla kanda insülin seviyesini arttırması ve pankreastaki kanser hücrelerinin hızlı bir şekilde çoğalmasını sağladığıyla ilgili olduğu düşünülür.
" } ] }