{ "title": "Solaryumun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/solaryumun-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 15:58:03", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Solaryumun Zararları, Solaryum, son zamanların oldukça fazla modaya eğilimli olan fazla ilgi gösteren, sağlık ve estetik ile yakından ilgilenen bayanların tercih ettiği yapay bir bronzlaşma tekniğidir. Bronz bir tenin kişiyi ne kadar dinamik ne kadar canlı ve güzel gösterdiği bir gerçektir. Ancak hemen her konuda olduğu gibi solaryumda, solaryum kullanırken bilmemiz, uymamız gereken ve dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Bunun yanı sıra, bugün dünyada bayanların en çok kullandığı solaryumun zararları ve faydaları konusunda uzmanlar tarafından tartışmalar hala sürmektedir. Havaların düzelmesiyle birlikte bacaklarımız ve kollarımız görünür olmaya başlayınca bir bronzluk hevesi doğar içimize. Aslında bronzlaşma olayı, insan cildinin ultra viyola ışınların zararlı etkilerine karşı kendini korumak için tepki vermesidir. Sonuçta güneşten veya solaryum makinesinden alınan ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, güneş veya solaryum seanslarını dikkat ederek, belki daha az bronzlaşıp daha çok sağlıklı bir cilde sahip olmayı istememiz olmalıdır. Her şeyin başı 'Sağlık'tır. Bunu unutmamalıyız.

Solaryum makinesi, morötesi ışınım yayarak kozmetik olarak bronzlaştıran bir makinadır. Çoğu solaryum makineleri fosfor içeren floresan lambalar kullanarak güneşe benzer UV ışınları yayarak çalışmaktadır. Bunların dışında, yüksek ışınımla kuvarz mavi lambalar ve reflektör sistemleri ve filtreler kullanan 'yüksek basınçlı' solaryum makineleri de bulunmaktadır. Güneş ışınları, görünebilen orta dalga boyundaki gün ışığını ve görünmeyen enfraruj, ultraviyole ışınlarının birleşiminden oluşmaktadır. Ultraviyole ışınları kendi alanının da üçe ayrılmaktadır. UV-A, UV-B ve UV-C'dir. İnsan vücudu için zararlı olan ultraviyole UV-C ışınları ozon tabakası tarafından filtre edilmektedir.

UV-B ışınları ciltte yeni bir renk pigmentleri oluşmasını sağlarken, UV-A ışınları da cildimizin koruma mekanizmasını harekete geçirerek bu pigmentlerin aktive olmasını ve bronzlaşmayı sağlaması ile olur. Solaryum makinesi de aynı biyolojik mekanizmayı harekete geçirmektedir. Kişilerin UV ışınlarına aşırı derecede maruz kalmalarından dolayı, katarak, cilt kanseri, bağışıklık sisteminin bastırılması, erken yaşlanma, kırışık, soluk, lekeli bir cilt, kalın bir cilt dokusu, ölü hücreler, cilt üzerinde lezyonlar ve pullanmalar gibi yan etkilerinden dolayı, kozmetik sebeplerle solaryum makinelerinin bronzlaşma amaçlı kullanımını Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tavsiye edilmemektedir. Çoğu solaryum makineleri melanoma riskini arttıran UVA ışını yaymaktadır. Bu cilt kanserinin en öldürücü türlerindendir. Solaryum yataklarının koruyucu gözlük takılmadan kullanılması halinde de kar körlüğüne neden olmaktadır. Ayrıca solaryum yatağında uyuya kalındığında, akut yaralanmalara yol açabildiği de görülmüştür.

Yapılan araştırmalara göre solaryum cihazlarını ayda 1'den fazla kullanan kullanıcıların %50 ila %55'inde cilt hastalıkları gözlenmiştir. Bu solaryum kullananların da eğitimleri yoktur, bilinçsiz kullandırılan ve bu cihazları ve bilinçsiz kullanan kişiler sağlıklarına neyin sebep olduğunu bilemezler. O yüzden solaryum için gittiğiniz mekânın kaliteli ekiplerle çalıştığına emin olmadan solaryum yaptırmayınız.
" } ] }