{ "title": "Soya Sütünün Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/soya-sutunun-zararlari-8355.jpg", "date": "19.01.2024 10:48:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Soya sütünün zararları, soya sütü son zamanlarda popülerliği artmış bir besin kaynağıdır. Daha çok vegan ağırlıklı beslenen kişiler tarafından tercih edilir ve sağlık için pek çok faydası bulunur. Laktoz intoleransı sebebiyle inek sütü içemeyen kişiler alternatif olarak soya sütü tercih edebilir. Protein bakımından zengin içeriğe sahip olan soya sütü lif bakımından inek sütünden daha zengindir. Krema olarak soslarda, tahıl gevreklerinin üzerine dökerek, ferahlatıcı bir içecek olarak ve daha pek çok yerde kullanılarak tüketilebilir.

Soya sütünü ev ortamında yapmak oldukça kolaydır. Soya fasulyesi 8-24 saat suda bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra suyu süzülüp üzerine tekrar bir miktar su eklenir ve blenderden geçirilir. Kremsi bir kıvam elde edildikten sonra tencereye alınıp ara ara karıştırılarak 15-20 dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Bu aşamadan sonra soya sütü kullanıma hazır olur. Ayrıca marketlerden de kolaylıkla temin edilebilir.

Soya Sütünün Zararları Nelerdir?

Soya sütünün günlük tüketimi en fazla 400-500 gr olmalıdır. Diğer besin kaynaklarında olduğu gibi soya sütünü fazla tüketmekte bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Soya sütü inek sütüne nazaran kalsiyum yönünden zayıf bir besin kaynağıdır. Üretim anında kalsiyum açığını kapatmak için ekstra kalsiyum takviyesi yapılmaktadır. Soya sütüne sonradan eklenen kalsiyum doğal kalsiyum kadar yararlı değildir. Soya sütü kullanan kişiler kalsiyum açığını kapatmak için kalsiyum yönünden zengin besinleri beslenme programına ekleyebilir.

Soya sütü erkeklerde hormon dengesini bozarak bazı problemlere neden olabilir. Testosteron hormonu üretimini düşürdüğü yapılan çalışmalarla belirlenmiştir.

Soya sütü gıda alerjisine neden olabilir. Gıda alerjisi bağışıklık sisteminin bir gıdayı yabancı olarak algıladığı ve ona karşı saldırması olarak tanımlanır. Soya sütünde bulunan bazı maddelere karşıda alerjik tepkiler oluşabilir. Yaşanabilecek alerjik belirtiler çok ciddi olmasa da kişiyi rahatsız ederek yaşam kalitesini düşürebilir. Cilt kızarması, ciltte döküntü, kaşıntı, karın ağrısı, burun akıntısı, ağız uyuşması alerjik belirtiler olarak sıralanabilir.

Soya sütü tiroit ilaçlarıyla birlikte içilmişse ilaçlarla etkileşime sebep olabilir. Ayrıca iyot eksikliği yaşayanlarda soya sütü eksikliği tetikleyebilir. İyotun azalması tiroitlerin fonksiyonel olarak çalışmasını engelleyebilir.

Soya sütü içinde kadınlarda bulunan östrojen benzeri bir hormon bulunmaktadır. Bu hormon fitöstrojen olarak bilinir ve göğüs ve prostat kanserine olumsuz etki gösterebilir. Çalışmalardan net bir sonuç alınamamıştır. Fakat soya sütünün özellikle göğüs kanserinde hücre büyümesini tetiklediği düşünülmektedir. Göğüs kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle göğüs kanseri tedavisinde soya sütü ve ürünleri tüketmemelidir.

Soya Sütünün Faydaları Nelerdir?
" } ] }