{ "title": "Spiral Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/spiral-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 07:15:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Spiralin zararları, spiral en fazla tercih edilen doğum kontrolü yöntemlerinden biridir. Ancak bazı durumlarda takılmaması ya da çıkarılmasını gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Aile planlamasını sağlamak için spiral başta olmak üzere doğum kontrol hapları, hormon iğneleri, hormon kapsüller, tüp bağlatma yöntemi, prezervatif gibi pek çok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır.

Tüm bu doğum kontrol yöntemlerinin içinde şüphesiz ki en çok tercih edilen yöntem spiraldir. Spiral rahim içine takılan bir alettir. Spermin yumurta ile buluşmasını önlemekte, döllenme gerçekleşse bile rahim içini olumsuz olarak etkileyerek gebeliğe engel olmaktadır. Spiral uç kısmında ip aparatı olan metal ya da plastikten üretilen bir alettir. 3 santim boylarında T şeklinde tasarlanan rahim içi aracıdır. T'nin uç kısımları bakır özelliği olan telle sarılıdır. Bu teller gebeliği engellemek için tasarlanmıştır. Hormon özelliği olan spiraller rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyen özelliğe sahiptir. Spiral hormon üreterek döllenmeyi engeller. Spiral genellikle rahim ağzının geçirgenliğini azaltır ya da bölgeye ulaşan spermleri etkisiz hale getirir. Bu işlem spiralin ucunda bulunan teller sayesinde gerçekleşir.

Spiralin Zararları Nelerdir?

Spiral doğum kontrol yöntemleri arasında en güvenilir yöntemlerden biridir. Çok nadir olsa da dış gebeliği tetikleyen etkisi vardır. Eğer her şey normal seyrediyorsa spiral herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ara kanama, aşırı kanma, kahverengi akıntı, kasıkta ağrı gibi şikâyetler oluşmuşsa spiralde bir sorun olma olasılığı çok yüksektir. Bu gibi durumlarda spiral kaymış olabilir. Olası yan etkileri azaltmak için spirali kontrol etmek ya da tamamen almak gerekebilir.

Spiralde bir sorun varsa, cinsel birliktelik anında ağrı, enfeksiyon riski, kanama ve titreme yaşanabilir. Spiral enfeksiyon olasılığını çok sık olmasa da tetikleyici etkisi vardır. Dolayısı ile anormal kanama varsa spiral ciddiye alınarak kontrol edilmelidir. Bu gibi olasılıklarda ilk önce tedavi yoluna gidilir. Eğer tedavi başarısız olursa spiral çıkartılmalıdır.

Spiral Kimlere Takılmaz?

Spiral rahim içi bir araç olduğu için rahme uygun şekilde tasarlanmıştır. Rahim içinde doğuştan gelen anormalliklerde spiral takılması uygun değildir. Enfeksiyon riski taşıyan kadınlar için de uygun bir doğum kontrol yöntemi değildir. Daha evvel dış gebelik geçmişi olan kişiler için de uygun değildir.

Spiral Kullananların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Spiral yıl içinde 2 defa kontrol edilmelidir. Kontrol sırasında vajina ve rahim ağzı incelenir. Rahim ağzında spiral ip aparatı kontrol edilir. Ardından vajinal ultrason ile spiralin olması gereken yerde olup olmadığına bakılır. Eğer spiral olması gereken yerde değilse muayene anında fark edilir. Spiral yerinde olmasa bile koruyuculuğu devam edebilir. Ancak gebelik için risk taşır. Bu gibi durumlarda yeniden takılması daha doğru olur.

Spiralin Avantajları Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, iğneler ve implantlar hormon içerikli olduğu için herkesin kullanımı için uygun değildir. Bu gibi koruyucular uzun vade kullanıldığında bazı problemlere yol açabilir. Bu tür doğum kontrol yöntemlerini kullanan kişilerin sigara içmemesi, kolesterol sorununun olmaması ve diyabet hastası olmaması gerekir. Spiral için bu tarz kısıtlamalar söz konusu değildir. Spiral alındıktan sonra 1-2 defa adet döneminin ardından tekrar gebe kalınabilir.
" } ] }