{ "title": "Süt Tozunun Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/Sut-Tozunun-Zararlari-52.jpg", "date": "19.01.2024 10:30:00", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Süt Tozunun Zararları: Süt tozu herkesin malumu olmak üzere olarak sütten elde süt ürünü, sütün toz halidir. Sütün içindeki suyun alındığını düşünün, kalan kısım süt tozudur. Sütün içinde bulunan sıvının tamamını, içindeki proteini ve diğer yararlı olan öğeleri yok etmeden, uygun bir ısı ve basınç ortamında buharlaştırılarak, sütten 10 kat daha hafif olarak, yaklaşık 10 litre sütten, 1 kilo süt tozu elde ediliyor. Elde edilen bu süt tozunun nakliyesi daha kolay ve ucuz raf ömrü de daha uzun olmaktadır. Uzmanlar bu şekilde elde edilen saf süt tozunun zararları olmadığını ifade ediyorlar, ancak diğer taraftan vücuda daha çok yağ kazandırdığı ve kolesterolü artırdığı konusunda ise ortak görüşe sahipler. Bir tatlı kaşığı kahve, yaklaşık 1-2 kalori iken, kahve kremasının 1 tatlı kaşığında ise yaklaşık olarak 30–35 kalori vardır. Şayet kahveye bolca krema ekliyorsanız geçmiş olsun.

Süt Tozundaki Katkı Maddeleri ve Zararları: Katkı maddesi olan ürünlerin insan sağlığına çok ciddi zararlar verebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanları, süt tozuna eklenen melaminde bu katkı maddesinden sadece biri olduğunu belirtiyor. Her katkı ürününün insanlara farklı şekilde zararı olmaktadır. Kimi kalbe zarar verir, kimi ise bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücudun dışarıdan alınan maddelere gösterdiği tepkide birbirinden farklı olabilir. Süt tozunda bulunan hangi madde nelere sebep oluyor;

Katı Mısır Şurubu: Şeker hastalığına sebep olabilir. Ayrıca bu şurup kilo almaya da neden olabilmektedir. Bu şurup genetiği değiştirilen mısırdan yapılır.

İşlenmiş Şeker: İşlenmiş şeker vücuda alındıktan sonra bağımlılık yapabilir.   ve bu şekerler; ani tepki verme, astım, şeker hastalığı, baş dönmesi, sinir sistemi problemleri, kalp hastalığı, hiper tansiyon ve eklem iltihabını tetikleyebilmekte ya da sebep olabilmektedir. Bu şeker vitamin ve mineral açısından yoksundur. Metabolizmada bozulmalar meydana getirebilir.

Dipotasyum Fosfat: bu maddenin birkaç mühim yan etkisi bulunmaktadır; akciğer iltihaplanması, yorgunluk, kusma, böbrek hastalıkları, ishal ve kandaki hemoglobin düzeyinin düşmesi gibi hallere sebep olabilmektedir.

Mono and Diglycerides: bu maddesi ise yapay krema tadı ve beyaz görünüm kazandırmak için kullanılır. Ayrıca bu madde, kahve kremasının raf ömrünü uzatır.

Sodyum Aluminosilicate: bu maddenin yan etkisi ise zehirlenme, kabızlık, karaciğer hastalıkları ve böbrek sorunlarına sebep olabilir.

Süt Tozunun Kullanıldığı Yerler: Endüstriyel gıdalar (Bisküvi, gofret, vb.) bebek maması, hazır çorbaların üretiminde süt tozu, süte oranla çok daha yüksek oranda kullanılır. Evde, yani bireysel olarak kullanılacak alanlar ise daha çok pasta hamur işleri ve dondurma yapımı. Süt tadını verdiğinden, hamurlara eklendiğinde hamur kıvamını süt gibi etkilemeden, hamura süt tadı eklenmiş olur.
" } ] }