{ "title": "Tatlandırıcıların Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/tatlandiricilarin-zararlari.gif", "date": "20.01.2024 11:33:24", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Tatlandırıcıların zararları, merak edilen sorular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Light, şekersiz, diyet, kalorisiz ya da diyabetik ibareleri besinlerde bulunan tatlandırıcıların ve bu besinlerin sınırsız bir şekilde tüketilebileceği anlamına gelmemektedir. Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, obezite gibi hastalıklar insan sağlığını önemli bir şekilde ve oldukça önemli ölçüde etkilemektedir. İnsan sağlığını önemli bir şekilde etkileyen bu hastalıkların tedavisi için medikal tedavi uygulanmakta ve uygulanan medikal tedavinin yanı sıra en etkin yollardan bir diğer ise diyet yapmaktır. Diyetisyenler bu hastalıkları olan kişilere diyet listelerinde şekerli ve şekersiz olan yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmaktadır. Yapılan bu kısıtlamanın yanı sıra, diyabeti olan hastalarda tatlı algılama duyusunun azalması ev tatlı yiyeceklerin sevilmesinden dolayı tatlı yeme isteği oldukça artmaktadır.

Tatlı yeme ihtiyacından dolayı şeker yerine kullanılabilecek olan aynı tadı veren ancak sağlık açısından sakıncası olmayan düşük kalorisi olan ya da kalori içermeyen bazı yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

1. Enerji içeren tatlandırıcılar
2. Enerji içermeyen tatlandırıcılar
1. Enerji İçeren Tatlandırıcılar

Sükroz: Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen bir disakkarittir. Sofra şekeri olarak da adlandırılmakta ve bilinmektedir. Mısır şurubu, bal ve esmer şekerin içeriğinde bulunmaktadır.

Fruktoz: Meyvelerde ve balda kendiliğinden doğal olarak bulunmaktadır. Diyabetik olarak kullanılan ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır.

Sorbitol: Meyve ve sebzelerde kendiliğinden doğal olarak bulunmaktadır. Günlük olarak alınması gereken miktar 30 gramı geçtiği zaman hazımsızlığa ve ishale neden olmaktadır. Bunlar dışında fazla kullanılması durumunda mide ağrısına, katarakt oluşumuna, göz hücrelerinin yapısının bozulmasına yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

Mannitol: Tatlılık olarak derecesi glikoz kadardır. Sakız ve şeker üretiminde, gıda sanayinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda çok fazla kullanımından dolayı beyinde ödem oluşumuna neden olduğu gözlemlenmiştir.

Ksilitol: Sebze ve meyvelerde çilek, karnabahar ve Malta eriğinde bulunmaktadır. Dişlerde oluşan çürüklere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

2. Enerji İçermeyen Tatlandırıcılar

Aspartam: Diyet içeceklerinde, Diyet baklavada, kahvaltılık olarak üretilen tahıllarda, Yoğurt, süt, çay, tatlı ve kahvede kullanılmaktadır.

Asesülfam: Kahve, çay, kahvaltılık olarak kullanılan tahıllar, çilek, meyve, tatlı ve diğer yiyeceklerde kullanılabilmektedirler. Uzun süre kullanılması baş ağrısına, depresyona, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

Sakarin: Çay için kullanılan şekerden 300- 400 kat daha fazla tatlıdır. Yüksek dozda sakarin alımı hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olmakta insanlarda kullanımı ise kanser olabilme ihtimali bulunduğu için yasaklanmıştır. Hamile olan anne adaylarının bebeğe zararı olmması için kullanılması yasaklanmıştır.

Siklamat: Sükroza göre 30 kat daha fazla tatlı olduğu bilinmektedir. Aşırı şekilde siklamat alınması ishale neden olmaktadır.
" } ] }