{ "title": "Terlemenin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/terlemenin-zararlari.gif", "date": "22.01.2024 00:37:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Terlemenin zararları, terleme sıcağa, yorgunluğa, heyecana, çabaya karşı vücut tarafından verilen bir tepkidir. Daha çok koltuk altında, karın, göğüs, yüz, boyun, alın gibi alanlarda meydana gelir. Salgı bezi olan ter bezlerinden gelen ter, cildin alt tabakasında bulunur. İnce kanallarla cilt yüzeyine çıkar. Bunun %95 oranı su, gerisi yağ, tuz ve üreden oluşur. Terleme bazı hallerde herhangi bir etken olmadan da gerçekleşebilir. Terleme böbreklerle atılamayan suları, salgıları ve toksinleri atma açısından oldukça yararlıdır. Kan dolaşımını arttırarak, kalbin çalışmasına yardımcı olur. Ciltte buharlaşarak, vücudun ısısını ayarlamaya yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda terlemenin zararlı etkileri de olabilir.

Terlemenin zararları nelerdir?

Uzun süreli olmayan terleme vücuda dinçlik kazandırsa da uzun süreli olanlar vücudun güç kaybetmesine neden olur. Bunun yanında ciltte çıban çıkmasına, çeşitli cilt hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Terleme sırasında vücudun üşütmesinden dolayı nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Terli olunduğunda vücudun esinti alması durumunda, bu olumsuz etkiler görülebilir. Cilt üzerinde bulunan ter ani bir şekilde soğuyarak, vücuttaki kanın da soğumasına neden olur. Bu durumda iç organlarda üşüme ve hasta olma etkisi görülür. Özellikle bu durumda soğuk su içilmesi daha tehlikeli sorunların oluşmasına neden olabilir.

Terlemenin psikolojik zararları nelerdir?

Terleme bazen psikolojik bir hastalığın belirtisi olarak ortay çıkabilir. Bazen de psikolojik bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir. Böyle bir sorunun gelişmesi kişinin günlük yaşamını etkilediği gibi, sosyal aktivitelerini de olumsuz şekilde etkileyerek zorlaştırır. Terleme kişilerin kötü kokmasına neden olduğundan, sosyal yaşamın içinde yer almasını zora sokabilir. Bu kişinin toplumda sıkıntılı bir ruh halinde olmasına neden olur. Bu olumsuz etkilerin yanında vücutta bakteri üremesine sebep olabilir. Bu durum kişilerin enfeksiyonlar açısından daha riskli bir konumda olmasını sağlar.

Özellikle elleri terleyen kişiler insanların ellerini sıkmadan, ellerini silme dürtüsünü yaşarlar. Tokalaşma sırasında sürekli olarak elinin terlemesini düşünerek rahatsız olmaya başlar. Bu konuda yapılmış olan araştırmalara göre, kişilerin terleme sırasında iş yaşamlarının, duygusal yaşamlarının ve diğer kişilerle tanışma anlarının olumsuz etkilenmesinin sıkça görüldüğü belirlenmiştir.
" } ] }