{ "title": "Tomografinin Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/tomografinin-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 15:55:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tomografinin zararları, tomografi her ne kadar hastalıklara tanı koymak için iyi bir radyolojik inceleme olsa da gereksiz yere çekildiğinde zararlı bir uygulama haline dönüşebiliyor. Vücuda radyasyon yayan bu uygulama mutlaka gerektiği zaman çekilmelidir. Bazı doktorlar sağlıklı olan kişilerin 5 yılda bir tomografi çektirmesini tavsiye etse de uzmanlar bu konuda hemfikir değiller. Bütün vücudu tarayan tomografi sırasında röntgenden alınan radyasyonun 400 katı alınmaktadır. Sıkça tomografi çektiren kişilerde ise vücutlarında çok fazla oranda radyasyon birikimi olmaktadır. Tetkik yapma amacıyla çektirilen bu görüntüleme yöntemi, gereksiz uygulamalarla insanlara zararlı hale gelebiliyor.

Gereksiz yere çekilen tomografi kanser nedeni olabilir

Hastalara sadece gerekli olan tetkikler yapılmalı ve gereken tedavi uygulanmalıdır. Vücuda alınacak fazla radyasyonun ileride kansere neden olma olasılığı bulunmaktadır. Her baş ağrısında tomografi çekilmesi, ileride kanser nedeniyle başınız ağrıyabilir. Yapılan tomografi taramasında 14-21 mgy - miligray radyasyon alınmaktadır. Bu oran atom bombalarının 2,5 km uzaklıktaki kişilerin aldığı dozla eşdeğerdir. Özellikle sağlıklı kişilerin check up amacıyla tomografi çektirmesinin önüne geçilmelidir. Sadece gerekiyorsa tomografi çekilmelidir. Çünkü tomografi teşhis koymak için çok önemli bir tetkiktir. Beyin kanaması, kanser gibi çok sayıda hastalıkta, acil durumlarda tomografiden faydalanmak en doğrusudur. Doktorunuzun bile önerdiği tedavileri kendiniz sorgulamalısınız.

Yeni geliştirilen tomografi cihazlarındaki radyasyon oranı azalmış olsa da en küçük bir şeyin bile yan etkisi olabileceğini mutlaka dikkate almalısınız. Her ilacın, her uygulamanın bir yan etkisi vardır. Erken tanı için oldukça önemli bir tetkik olsa da tomografinin zararları önemsenmeli gerekmedikçe çekilmemelidir. Tomografi fazla radyasyon almanıza neden olduğundan, sadece ihtiyaç olduğunda kullanılmalıdır. Bunun yerine radyasyon içermeyen MR, ultrason gibi tetkiklere yönelmek en doğrusudur. Radyasyonun etkileri insan bedeninde 20 yıl gibi uzun sürede ortaya çıkmaktadır. Kişide sigara alışkanlığı, olumsuz çevre koşulları gibi risk faktörleri varsa, bundan kaçış oldukça zor olmaktadır. Bunun yüzünden gereksiz yere radyasyon alınmaması gerekir.

İlaçlı tomografi zararları nelerdir?

Vücuda enjekte edilecek kontrast maddeyle vücudun görüntülenmesi, bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu kontrast madde damardan alındıktan sonra, kollara yayılan sıcaklıkla birlikte ağızda metalik bir tat oluşabilir. Kısa sürede geçen bu etkiden sonra, maddenin içinde bulunan iyoda tepki olarak vücutta kaşıntılar, döküntüler olabilir. Bunlar kendiliğinden düzelen alerjik tepkilerdir. Bu etkilerin şiddetli olması halinde, mutlaka doktorun uyarılması gerekir. Hastaların alerjik yapıları varsa, bunun için önceden önlem alınabilir. Risk taşıyan kişilerde damar yolunun tomografi sonrasında 20 dakika kadar açık kalması gerekir. Bu kontrast madde vücutta parçalanır ve böbrekler kanalıyla dışarıya atılır. Böbreklerde buna engel olan rahatsızlıklar varsa, kontrast madde kullanılması böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kişinin serum kreatin değerleri normalse kontrast madde kullanılabilir. Bu değerin yüksek olması halinde, kontrast madde verilmeden inceleme yapılabilir.
" } ] }