{ "title": "Tütünün Zararları", "image": "https://www.zararlar.com/images/tutunun-zararlari.gif", "date": "19.01.2024 23:00:15", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Tütünün zararları, daha çok kâğıda sarılarak sigara şeklinde içildiğinde ortaya çıkar. Tütün, şimdiye kadar birçok toplumda, coğrafyada ağrı kesici, keyif verici bir madde olarak kullanılmış, hala kullanılmaktadır. Uyuşturucu, sakinleştirici bir etkiye sahip nikotin maddesini içeren tütün Nicotiana bitkisinin kurutulmasıyla elde edilir. İlk keşfedildiği dönemlerden beri ağrı, yara olan bölgelere pansuman amaçlı kullanılması dışında keyif verici etkisinden dolayı çiğnenerek de tüketilir. 18. Yüzyıldan itibaren ise kâğıda sarılarak sigara şeklinde tüketilmeye başlanmış, önce Avrupa ardından Amerika'da yaygınlaşarak bilinirliği artmıştır.

1960'lı yıllara kadar tütünün herhangi bir zararı olmadığı hatta tam tersi insan sağlığına yararlı olduğu düşünüldüğünden sigara tüketimi hızla artmıştır fakat yapılan araştırmalar göstermiştir ki tütün ürünleri düşünüldüğü gibi yararlı maddeler değil aksine zamanla ölümlere yol açan oldukça tehlikeli ürünlerdir. Bugün birçok gelişmiş ülkede tütün ürünlerinin tüketilme alanları daraltılmakta, çeşitli yasaklar getirilmektedir çünkü tütün ve yan ürünlerinin artık sadece içenler için değil, içenlerle aynı ortamda bulunanlar için de oldukça zarar verici olduğu kanıtlanmıştır.

Tütün iyi bir ağrı kesici ya da keyif verici bir madde olabilir ancak zararları, yararlarından çok daha fazladır. Sürekli tüketildiğinde zaman içerisinde vücudun her yerine etki edebilen zararlara sahip olan tütün; kalp hastalıklarına, kanser türlerine, enfeksiyon ve iltihaba, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilmektedir.

Günümüzde meydana gelen kanser hastalıklarının büyük bir kısmının sebebi sigaradır. Zamanla bağışıklık sistemini etkisiz hale getiren tütün ürünleri vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakmakta, insanların çok daha kolay bir şekilde ağır hastalıklara yakalanmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında cildi erken yaşlandırma, tırnaklarda, ellerde sararma, aynı şekilde dişlerde sararma, çürüme ve kötü bir ağız kokusu gibi gözle görülür zararları da mevcuttur.

Bugün artık zararları tamamen fark edilmiş olan tütün ürünleri ve sigaranın tüketimi gelişmiş ülkelerde hızla düşüşe geçse de alınmaya çalışılan tüm önlemlere rağmen gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır. Bunun sebepleri arasında ise eğitim düzeyinin düşüklüğü, insan sağlığına ne derece önem verildiği, stres, ülkedeki tütün yetiştiriciliği, alışkanlıklar ve gelenekler gibi nedenler yer almaktadır.
" } ] }